IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 132, 17 April

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.
1. What is K-Shaped recovery in economics?
1. This type of recovery is called K-shaped because the path of different parts of the economy when charted together may diverge, resembling the two arms of the Roman letter “K.”
2. A K-shaped recovery leads to changes in the structure of the economy.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 131, 16 April
2. When was the United Nations Economic and Social Commission for Asia and the Pacific established?
(a) 1940
(b) 1942
(c) 1945
(d) 1947
3. Consider the following statements regarding the Monetary Policy Committee.
1. It is a statutory and institutionalized framework.
2. The Governor of RBI is ex-officio Chairman of the committee.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC Prelims 2021: Last 3 months Strategy for UPSC preparation
4. How much of the inflation target has been decided by the Government of India for the Monetary Policy Committee of the RBI for the coming five years?
(a) 2%
(b) 3%
(c) 4%
(d) 5%
5. Consider the following statements regarding Vaccine Wastage?
1. It is an expected component of any large vaccination drive.
2. Different stages where wastage occurs are cold chain points, district vaccine stores and vaccination session site.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 130, 1st April
6. Which of the following statement(s) is/are correct about the Emergency Credit Line Guarantee Scheme (ECLGS)?
1. ECLGS 3.0 would involve extending credit of up to 30% of total credit outstanding across all lending institutions as of February 24, 2020.
2. The tenor of loans granted under ECLGS 3.0 would be 5 years, including a moratorium period of 3 years.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
7. With which of the following country China has signed a 25-year “strategic cooperation pact”?
(a) Iraq
(b) Saudi Arabia
(c) Iran
(d) Pakistan

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
8. Which of the following is/are the major reports published by the World Economic Forum (WEF)?
(a) Global Gender Gap Report
(b) Global Section Report
(c) Global Travel and Tourism Report
(d) Global IT Report
9. How many places India has fallen in the World Economic Forum’s (WEF) Global Gender Gap Report 2021?
(a) 20
(b) 22
(c) 26
(d) 28
10. Which of the following statement(s) is/are correct about the culex or common house mosquitoes?
1. These mosquitoes are not carriers of serious diseases.
2. They can fly up to a distance of 1-1.5 km.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(c), 2(d), 3(c), 4(c), 5(c), 6(d), 7(c), 8(b), 9(d), 10(b)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 17 April, 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?