IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 131, 16 April

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.
1. Who has developed a disinfection unit called ‘Ultra Swachh’?
(a) DRDO
(b) ISRO
(c) AIMS
(d) Department of Science and Technology
2. In Nature Index 2020 recently released, which country gained top position?
(a) US
(b) China
(c) Germany
(d) Russia
3. Consider the following statements regarding LiDAR Based Research.
1. LiDar is Light Detection and Ranging that uses light in the form of a pulsed laser.
2. LiDAR is commonly used by geologists and surveyors to make high-resolution maps.
Which of the following statement(s) given above is/are true?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 16 April, 2021
4. Where is the Tamar Valley located?
(a) South of Russia
(b) South of England
(c) North of Haiti
(d) North of China
5. What is Micius?
(a) An instrument
(b) A Satellite
(c) An Island
(d) A Launch centre
6. Consider the following statements regarding the SWADES.
1. The Indian Government will conduct a skill mapping exercise under the SWADES initiative to map the skills of the Indian workers returning from overseas.
2. SWADES stands for Skilled Work at Data for Energy Support.
Which of the following statement(s) given above is/are true?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 1 April, 2021
7. In which of the following place Scorpionfish was found?
(a) Gulf of Mannar
(b) Andaman and Nicobar
(c) Gulf of Kutch
(d) Gulf of Khambat
8. Which state has opened the state’s biggest biodiversity park?
(a) Rajasthan
(b) Uttarakhand
(c) Manipur
(d) Tamil Nadu

UPSC Prelims 2021: Last 3 months Strategy for UPSC preparation
9. Consider the following statements regarding Athirapally Hydel Electric Project.
1. In 1996, the Athirappilly hydroelectric project was proposed to generate 120-MW of power to tide over the power deficit in the state.
2. The project includes a 20-metre high dam on the Chalakudy river in the Vazhachal Forest Division of Kerala.
Which of the following statement(s) given above is/are true?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
10. In how many states PM Narendra Modi on June 20 launched Garib Kalyan Rojgar Abhiyaan?
(a) Two
(b) Three
(c) Five
(d) Six
Ans: 1(a), 2(a), 3(c), 4(b), 5(b), 6(a), 7(a), 8(b), 9(d), 10(d)

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 130, 1st April

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?