IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 130, 1st April

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1.Consider the following statements regarding the Asteroid Apophis.

  1. Apophis is a near-Earth asteroid with a relatively small size.
  2. Named after the ancient Egyptian god of chaos and darkness, it was discovered in 2004.

Which of the following statement(s) given above is/are correct?

(a) Only 1

(b)  Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

  1. Which of the following is/are the bio-genetically diverse and indigenous varieties of “small millets” that grows in India?

(a) Kodo

(b) Kutki

(c) Chenna

(d) All the above

  1. When was the International Fund for Agricultural Development (IFAD) founded?

(a) 1970

(b) 1974

(c) 1977

(d) 1980

  1. When was the Pradhan Mantri Awas Yojana – Urban launched?

(a) 20 May, 2015

(b) 25 June, 2015

(c) 15 April 2016

(d) 23 May, 2016

5.What is Uniform civil code?

  1. A generic set of governing laws for every citizen without taking into consideration the religion.
  2. Article 44 of the Constitution says that there should be a Uniform Civil Code.

Choose the correct answer

(a) Only 1

(b)  Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

6.Consider the following statements regarding the Overseas Citizens of India (OCI).

  1. Government of India launched the ‘Overseas Citizenship of India (OCI) Scheme’ by making amendments to Citizenship Act, 1955 in 2007.
  2. On 9 January 2013, the Government of India discontinued the PIO card and merged it with OCI card.

Which of the following statement(s) given above is/are correct?

(a) Only 1

(b)  Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

  1. Which Article of the Indian Constitution mandates EC to conduct free and fair elections to the Parliament and State Legislatures?

(a) Article 300

(b) Article 315

(c) Article 324

(d) Article 330

8.Consider the following statements regarding the New Development Bank (NDB).

  1. It is a multilateral development bank operated by the BRICS states.
  2. It was agreed to by BRICS leaders at the 3rd BRICS summit held in Durban, South Africa in 2012.

Which of the following statement(s) given above is/are correct?

(a) Only 1

(b)  Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

  1. Which of the following river originates from Aravalli hills near Tepur village in Udaipur District of state Rajasthan?

(a) Narmada

(b) Tapti

(c) Sabarmati

(d) Luni

  1. Which of the following state raises the age of retirement to 61?

(a) Tamil Nadu

(b) Manipur

(c) West Bengal

(d) Telangana

Ans: 1(b), 2(d), 3(c), 4(b), 5(c), 6(d), 7(c), 8(a), 9(c), 10(d)

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?