IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 129, 30 March

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1.Who was Lachit Borphukan?

  1. He was a commander in the Ahom kingdom.
  2. Known for his leadership in the 1671 Battle of Saraighat.

Choose the correct answer

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

2.How many SDG indicators India monitors?

(a) 45

(b) 50

(c) 54

(d) 59

3.Consider the following statements regarding the Constitution of India.

  1. The appointment of retired judges was provided for in the Constitution under Article 223A.
  2. Under the Article, the Chief Justice of a High Court for any State may at any time, with the previous consent of the President, request any person who has held the office of judge of that court or of any other High Court to sit and act as a judge of the High Court for that State.

Which of the following statement(s) given above is/are correct?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

4.Consider the following statements regarding the Hate Crime.

  1. Hate crime refers to criminal acts which are motivated by bias against Women.
  2. In totality, Hate Crimes could be defined as an attack on a person’s rights entrusted to him thereby affecting not only him but the social structure as a whole which in many ways makes it more heinous than many other Criminal Offences.

Which of the following statement(s) given above is/are correct?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

5.Tourism Ministry, in association with which State Tourism and India Convention Promotion Bureau are organizing ‘MICE (MICE – Meetings, Incentives, Conferences and Exhibitions) Roadshow?

(a) Rajasthan

(b) Uttar Pradesh

(c) Madhya Pradesh

(d) Manipur

6.Consider the following statements regarding the Khajuraho temples.

  1. These temples were built by the Chandella ruler between AD 700 and 900.
  2. The first recorded mention of the Khajuraho temples is in the accounts of Abu Rihan al Biruni in AD 700 and the Arab traveler Ibn Battuta in AD 850.

Which of the following statement(s) given above is/are correct?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

7.What is NISAR?

  1. It is a satellite that will be launched in 2022 from the Satish Dhawan Space Center in Sriharikota, India, into a near-polar orbit.
  2. The name NISAR is short for NASA-ISRO-SAR.

Choose the correct answer

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

8.What are Cryptocurrencies?

  1. Cryptocurrencies are digital currencies in which encryption techniques are used.
  2. These techniques are used to regulate the generation of units of currency and verify the transfer of funds, operating independently of a central bank.

Choose the correct answer

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

9.Where is Satkosia Tiger Reserve situated?

(a) Odisha

(b) Madhya Pradesh

(c) Tamil Nadu

(d) Rajasthan

10.What is Shigmo?

1.It is the celebration of a ‘rich, golden harvest of paddy’.

2.It is celebrated by the tribal communities of Goa.

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

Choose the correct answer

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: 1(c), 2(c), 3(b), 4(b), 5(c), 6(d), 7(c), 8(c), 9(a), 10(c)

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?