IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 128, 26 March

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1.Name the 48th Chief Justice of India?

(a)  Justice N.V. Ramana

(b) Sharad A. Bobde

(c) Krishna Menon

(d) B V Nagarathna

2.What are the recommendations of the Consumer Protection (E-Commerce) Rules, 2020?

1 The government should spell out a practical legal remedy to tackle the issue.

2.Provide for penal provisions for violation of rules related to misinformation.

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

Choose the correct answer

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Neither 1 nor 2

(d) Both 1 and 2

3.The digital tax should be paid by whom?

  1. The digital tax introduced in April 2019, applies only to non-resident companies with annual revenues in excess of Rs 2 crore.
  2. It covers online sales of goods and services to Indians.

Choose the correct answer

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Neither 1 nor 2

(d) Both 1 and 2

4. Consider the following statements regarding the National Commission for Allied and Healthcare Professions Bill, 2020.

  1. For Allied Health Professionals the duration of the degree/diploma should be at least 3,000 hours (over a period of three to five years).
  2. For healthcare professionals the duration of the degree should be at least 3,600 hours (over a period of three to six years).

Which of the following statement(s) given above is/are correct?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Neither 1 nor 2

(d) Both 1 and 2

5. What is rent seeking?

  1. It is a concept in public choice theory as well as in economics, that involves seeking to increase one’s share of existing wealth without creating new wealth.
  2. It results in reduced economic efficiency through misallocation of resources, reduced wealth-creation, lost government revenue, etc.

Choose the correct answer

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

6. Consider the following statements.

  1. The Lokpal and Lokayukta Act, 2015 provided for the establishment of Lokpal for the Union and Lokayukta for States.
  2. These institutions are not statutory bodies.

Which of the following statement(s) given above is/are correct?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

7.Who coined the term Lokpal and Lokayukta?

(a) B. N. Adarkar

(b) Isher Judge Ahluwalia

(c) Dr L. M. Singhvi

(d) Yoginder K Alagh

8.Consider the following statements regarding the double mutant.

  1. Genome sequencing of a section of virus samples by the Indian SARS-CoV-2 Consortium on Genomics (INSACOG), revealed the presence of two mutations, E484Q and L452R together.
  2. The INSACOG will submit details of this variant to a global repository called Global Initiative on Sharing Avian Influenza Data (GISAID) and, if it merits, classify it as a Variant of Concern (VOC).

Which of the following statement(s) given above is/are correct?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

9.What is genome sequencing?

  1. It is a testing process to map the entire genetic code of an organism, in this case, the virus.
  2. The genetic code of the virus works like its instruction manual.
  3. Mutations in viruses are common but most of them are insignificant and do not cause any change in their ability to transmit or cause serious infection.

Choose the correct answer

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1, 2 and 3

10.Which platform was launched on the occasion of the Sixty-first World Health Assembly?

(a) Global Initiative on Sharing Avian Influenza Data

(b) Global Initiative on Virus

(c) Influenza viruses and the coronavirus data

(d) None of the above

Ans: 1 (a), 2(c), 3(b), 4(b), 5(c), 6(d), 7(c), 8(c), 9(d), 10(a)

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?