IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 127, 25 March

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.
1. Consider the following statements regarding the Constitution (125th Amendment) Bill, 2019.
1. It was introduced in the Rajya Sabha on 6 February, 2019.
2. The village provides for elected village municipal councils.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
2. What is compensation cess?
1. 1. The modalities of the compensation cess were specified by the GST (Compensation to States) Act, 2016.
2. This Act assumed that the GST revenue of each State would grow at 14% every year, from the amount collected in 2015-16, through all taxes subsumed by the GST.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 126, 24 March
3. What is the rank of India in the Oxfam Commitment to Reducing Inequality (CRI) Index 2020?
(a) 120
(b) 122
(c) 126
(d) 129

(d) Neither a nor b

UPSC IAS Mains 2020 Result declared: Check details here

4. Consider the following statements regarding Oxfam International.
1. It is a group of independent non-governmental organisations formed in 1990.
2. The name “Oxfam” comes from the Oxford Committee for Famine Relief, founded in Britain in 1942.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 125, 23 March
5. On which river is India building Pakal Dul Hydro Electric Project?
(a) Kalnai
(b) Marusudar
(c) Jhelum
(d) Sangra

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 125, 22 March
6. Consider the following statements regarding the Indus Water Treaty, 1960.
1. It is a treaty brokered by the World Bank and signed by then Prime Minister Jawaharlal Nehru and Pakistan’s President Ayub Khan.
2. According to the treaty, waters of the eastern rivers namely Sutlej, Beas and Ravi had been allocated to India, while the western rivers namely the Indus, Jhelum and Chenab to Pakistan.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 124, 20 March
7. When is the National Stock Exchange of India Limited (NSE) incorporated?
(a) 1990
(b) 1991
(c) 1992
(d) 1993

UPSC Prelims 2021: Last 3 months Strategy for UPSC preparation
8. Which of the following is/are rare diseases?
1. Gaucher’s disease
2. Hirschsprung disease
3. Sickle-cell anaemia
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 123, 19 March
9. When was a peace deal between the U.S Government and the Taliban signed?
(a) January 2020
(b) February 2020
(c) January 2021
(d) February 2021

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 122, 18 March
10. When is Shaheedi Diwas observed?
(a) 20 March
(b) 22 March
(c) 23 March
(d) 25 March
Ans: 1(c), 2(b), 3(d), 4(b), 5(b), 6(c), 7(c), 8(d), 9(b), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 25 March, 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?