IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 126, 24 March

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.
1. Which of the following dams are over the Betwa river?
(a) Rajghat
(b) Paricha
(c) Both a and b
(d) Neither a nor b

UPSC IAS Mains 2020 Result declared: Check details here
2. What is climate finance?
1. It refers to local, national or transnational financing—drawn from public, private and alternative sources of financing.
2. It will not seek to support mitigation and adaptation actions that will address climate change.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 125, 23 March
3. In how many states the Election Commission has decided to use Voter Verifiable Paper Audit Trail (VVPAT) along with Electronic Voting Machines (EVM) at all the Polling Stations in the upcoming assembly elections?
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Five

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
4. What is Voter verifiable paper audit trail (VVPAT)?
1. It is a method of providing feedback to voters using EVMs.
2. It contains the name of the candidate for whom the vote has been cast and the symbol of the party/individual candidate.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 125, 22 March
5. Which of the following is the Sendai Framework for Disaster Risk Reduction (SFDRR) targets related to loss reduction?
1. Reduce the number of affected people
2. Reduce disaster damage to critical infrastructure
3. Reduce global disaster mortality
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 124, 20 March
6. Consider the following statements regarding the Standing External Advisory Committee (SEAC).
1. The committee will have a tenure of five years.
2. The Reserve Bank of India (RBI) has set up a five-member Standing External Advisory Committee (SEAC), headed by former RBI Deputy Governor Shyamala Gopinath.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC Prelims 2021: Last 3 months Strategy for UPSC preparation
7. Which of the following statement(s) is/are correct about the Universal Banks.
1. They are financial entities like commercial banks, Financial Institutions, Non-Banking Financial Companies (NBFCs).
2. They undertake multiple financial activities under one roof, thereby creating a financial supermarket.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 123, 19 March
8. What is ‘on-tap’ facility related to the universal bank?
1. It means that the RBI will not accept applications and grant licenses for banks throughout the year.
2. The policy will not allow aspirants to apply for a universal bank license at a given time, subject to the fulfillment of the set conditions.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 122, 18 March
9. When Bhagat Singh changed the name of the Hindustan Republican Association to the Hindustan Socialist Republic Association (HSRA)?
(a) 1926
(b) 1927
(c) 1928
(d) 1930

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 120, 16 March
10. Who will be awarded the Gandhi Peace Prize for 2020?
(a) Sheikh Mujibur Rahman
(b) Qaboos bin Said Al Said
(c) Both a and b
(d) Neither a nor b
Ans: 1(c), 2(a), 3(c), 4(c), 5(d), 6(b), 7(c), 8(d), 9(c), 10(a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 24 March, 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?