IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 125, 23 March

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.
1. Consider the following statements regarding Ken-Betwa project.
1. This is the country’s first river interlinking project.
2. It is perceived as a model plan for similar interstate river transfer missions.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
2. When is World Meteorological Day is celebrated?
(a) 20 March
(b) 22 March
(c) 23 March
(d) 25 March
3. What is the theme of International Day of Forests 2021?
(a) “Forest restoration: a path to recovery and well-being”.
(b) “Forests and Biodiversity: Too precious to lose.”
(c) “Forests and Education.”
(d) “Forests for sustainable cities.”
4. Which of the following statement(s) is/are correct about the Articles of Indian Constitution?
1. Article 20 (3) states: “No person accused of any offence shall be compelled to be a witness against himself”.
2. Article 22 states that a person cannot be denied the right to consult and to be defended by a legal practitioner of his choice. This includes provisions that grant an accused the “right to consult” a lawyer.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
5. Who was Anangpal II?
1. He belonged to the Tomar dynasty that ruled parts of present-day Delhi and Haryana between the 6th and 10th centuries.
2. He built Lal Kot fort and Anangtal Baoli.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
6. Consider the following statements regarding the Rajasthan Model of Public Health.
1. Recently, the Chief Minister of Rajasthan announced the implementation of the Rajasthan Model of Public Health that would include a Right to Health as well as measures for preventive, primary and curative care as envisioned by the World Health Organisation (WHO).
2. The scheme stipulates cashless health services up to Rs. 8 lakh to every family in the State.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
7. Which of the following statement(s) is/are correct about the GRAM UJALA?
1. In its first phase launched from Arrah in Bihar, 10 million LED bulbs will be distributed across villages of 6 districts.
2. The Government has launched the Gram UJALA Programme – an ambitious scheme offering the world’s cheapest LED bulbs in rural areas at a mere Rs. 5.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
8. When is World Water Day celebrated?
(a) 20 March
(b) 21 March
(c) 22 March
(d) 23 March
9. Which of the following State Government has launched the Mission Kakatiya Program?
(a) Maharshtra
(b) Gujarat
(c) Telangana
(d) Rajasthan
10. Who was Lachit Borphukan?
1. Borphukan was known for his leadership in the Battle of Saraighat, 1671.
2. He was the inspiration behind strengthening India’s naval force and revitalising inland water transport.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(c), 2(c), 3(a), 4(c), 5(b), 6(a), 7(d), 8(c), 9(c), 10(c)

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?