IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 125, 22 March

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.
1. What is the rank of India in the World Happiness Report 2021?
(a) 130
(b) 139
(c) 142
(d) 144

Candida Auris: Deadly drug-resistant found in India that can lead to next pandemic
2. Consider the following statements regarding the Pew Report released recently.
1. A new research conducted by the Per Research Center that the coronavirus pandemic has pushed about 32 million Indians out of the middle class.
2. The report is based on an analysis of World Bank data.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 124, 20 March
3. On which of the following variables the ranking of World Happiness Report 2021 based?
1. Generosity.
2. Social Support
3. Perceptions of corruption
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

UPSC Prelims 2021: Last 3 months Strategy for UPSC preparation
4. What is the theme of International Happiness Day 2021?
(a) Shaping Peace Together
(b) Ten Steps to Global Happiness
(c) Share Happiness
(d) Happiness For All, Forever
5. Which of the following statement(s) is/are correct about the aluminium-air battery?
1. These batteries utilise oxygen in the air which reacts with an aluminium hydroxide solution to oxidise the aluminium and produce electricity.
2. Offer a much greater range of 200 km or more per battery compared to lithium-ion batteries.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC Prelims 2021: Last 3 months Strategy for UPSC preparation
6. With which country India has agreed to recognise each other’s offices to act mutually as competent International Searching and International Preliminary Examining Authority (ISA/IPEA) for any international patent application filed with them?
(a) Japan
(b) Singapore
(c) Malaysia
(d) Finland

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 123, 19 March
7. Which state government of India has launched the SAMAR Campaign to tackle malnutrition?
(a) Rajasthan
(b) Uttar Pradesh
(c) Jharkhand
(d) West Bengal

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 122, 18 March
8. Consider the following statements.
1. Reappropriation involves the transfer of funds from one head to another. It does not involve any additional expenditure.
2. Supplementary, additional, excess and exceptional grants and vote of credit are regulated by the same procedure which is applicable in the case of a regular budget.
3. Token Grant is granted when funds to meet the proposed expenditure on a new service can be made available by reappropriation.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 121, 17 March
9. What is Pusa-FSF?
1. Pusa Farm Sun Fridge (Pusa-FSF) is a 100% solar-powered battery-less cold store.
2. It has rooftop solar panels that generate 5 kilowatts (KW) power, which helps in running air conditioning.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 120, 16 March
10. Which of the following is/are the features of the Van Dhan Scheme?
1. 10 SHGs of 30 tribal gatherers is constituted.
2. To ba trained and provided with working capital.
3. To form clusters to aggregate their stock and link with the facility of primary processing in Van Dhan Vikas Kendras.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(b), 2(c), 3(d), 4(d), 5(a), 6(a), 7(c), 8(d), 9(c), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 22 March, 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?