IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 124, 20 March

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.
1. Which of the following countries was the top trade partner of India in 2020?
(a) China
(b) UAE
(c) Saudi Arabia
(d) United States

UPSC Prelims 2021: Last 3 months Strategy for UPSC preparation
2. Consider the following statements and choose the correct option.
(a) As per a Finance ministry communication, all private sector banks are allowed to participate in the government-related business.
(b) At present, only a select few large private sectors are allowed to conduct government-related business, like a collection of taxes, pension payments and small savings schemes.
(c) The Government has also conveyed its decision to RBI.
(d) All the above.

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 123, 19 March
3. Consider the following statements.
1. The Delhi Government announced all its departments would use only electric vehicles, transitioning over 2000 cars to EVs.
2. The announcement was made a day after the government launched a campaign, ‘Switch Delhi’, to motivate private vehicle owners to shift to electric vehicles.
3. The campaign also urges them to install a charging point within their premises in the next three years.
Choose the correct answer by using the given options.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 3 only

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 122, 18 March
4. Consider the following statements choose the correct answer from the given options.
(a) India and Ireland held bilateral consultations on the UN Security Council issues via video conference.
(b) During the session, both the countries congratulated each other on their election to the UNSC and agreed to work closely together during their stint at the UNSC in 2021-2022.
(c) Joint Secretary (UNP and Summits) Prakash Gupta led the Indian delegation.
(d) All the above statements are correct.

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 121, 17 March
5. Consider the following statements.
1. A consortium led by the World Health Organisation (WHO) has decided to launch a Covid-19 Oxygen Emergency Taskforce.
2. This decision comes amidst the pressure on health systems of low-and-middle-income countries, many of those are running out of oxygen.
3. WHO under the proposed task force aims to increase the supply of oxygen to health systems across the globe.
Choose the correct answer by using the given options.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Important KEY Highlights From Union Budget 2021-22
6. Which among the following Indian states has approved a Bill to reserve 75% private jobs for locals?
(a) Haryana
(b) Uttar Pradesh
(c) Bihar
(d) Uttarakhand

Rare diseases and List of common rare diseases recorded in India
7. Consider the following statements rules to bring insurance brokers within their ambit.
1. The government has recently notified comprehensive amendments to the Insurance Ombudsman Rules, 2017.
2. As per the amendments, the insurance brokers are brought within the ambit of the Government.
3. It also allowed policyholders to file online complaints.
4. The scope of complaints also includes deficiencies in service by insurers, agents, brokers and other intermediaries.
Choose the correct answer by using the given options.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 120, 16 March
8. Recently, Indian scientists have developed a highly reliable HEMT from which material?
(a) Gallium Nitride
(b) Potassium Nitrade
(c) Cadmium Phosphate
(d) Gallium Nitrous

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
9. Which of the following committee dealt with extracting damages for destruction?
(a) Nariman Committee
(b) Thomas Committee
(c) Prevention of Damage to Public Property Act, 1984
(d) None of the above

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 118, 12 March
10. Consider the following statements regarding the Baralacha Pass.
1. It is a high mountain pass in Zanskar range.
2. The pass also acts as a water-divide between the Bagha River and the Yunam River.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. 1(a), 2(d), 3(c), 4(d), 5(d), 6(a), 7(d), 8(a) 9(a), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 19 March, 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?