IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 123, 19 March

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.
1. Consider the following statements regarding the Appropriation Bill.
1. It is a receipted bill that allows the government to withdraw funds from the Consolidated Fund of India to meet its expenses during the course of a financial year.
2. As per article 114 of the Constitution, the government can withdraw money from the Consolidated Fund only after receiving approval from Parliament.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC Prelims 2021: Last 3 months Strategy for UPSC preparation
2. Who is an amicus curiae?
1. Amicus Curiae, literally translates as a friend of the court, is a neutral lawyer appointed by the court to assist it in cases that require specific expertise.
2. They are advocates appointed to assist the court in the adjudication of important cases.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 122, 18 March
3. Which of the following is/are the benefits of Universal Basic Income (UBI)?
1. Provide secured income to the family as a whole.
2. Easy to implement because no identification of the beneficiary is involved.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 121, 17 March
4. Where is the world’s highest railway bridge being constructed?
(a) Jammu and Kashmir
(b) Manipur
(c) Uttarakhand
(d) Himachal Pradesh
5. Consider the following statements regarding the World Air Quality Report 2020 released recently.
1. It mentions that 20 of the top 30 most polluted cities globally are in India.
2. The Report aggregated PM2.5 data from 100 countries.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Important KEY Highlights From Union Budget 2021-22
6. What is PM 2.5?
1. It is very small and can only be detected with the help of an electron microscope.
2. It is an atmospheric particulate matter which is around 3% the diameter of a human hair.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Rare diseases and List of common rare diseases recorded in India
7. Currently, who chaired the Sixth IBSA Women’s Dialogue Forum?
(a) India
(b) Brazil
(c) South Africa
(d) None of the above

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 120, 16 March
8. When was the UDAN Scheme launched?
(a) 2014
(b) 2015
(c) 2016
(d) 2017

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
9. Consider the following statements regarding the National Cadet Corps.
1. It was formed in 1948 on the recommendation of H. N. Kunzru Committee-1946.
2. Currently, it has the strength of around 14 lakh cadets from Army, Navy and Air Force wings.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 118, 12 March
10. Which of the following is/are Heavy Metals?
1. Mercury
2. Iron
3. Chromium
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(b), 2(c), 3(b), 4(a), 5(d), 6(c), 7(a), 8(c), 9(c), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 19 March, 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?