IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 122, 18 March

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.
1. Consider the following facts and choose the incorrect option.
(a) Both Khasi Hills and Mizo Hills are part of the Patkai Range.
(b) Phawngpui or ‘Blue Mountain is the highest point of Mizo Hills.
(c) Khasi Hills are also known as Lushai Hills in the local language.
(d) All are incorrect statements.

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 121, 17 March
2. Which of the following channels separates the Andaman Islands from the Nicobar Islands in the Bay of Bengal?
(a) 8 Degree Channel
(b) 9 Degree Channel
(c) 10 Degree Channel
(d) 11 Degree Channel
3. Consider the following statements with respect to White Blood Cells (WBCs).
1. They are also called leukocytes or leucocytes.
2. They are the cells of the immune system that are involved in protecting the body against both infectious disease and foreign invaders.
3. All white blood cells are produced and derived from multipotent cells in the bone marrow known as hematopoietic stem cells.
Choose the correct answer by using the given options:
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 only
(d) 1, 2 and 3

Rare diseases and List of common rare diseases recorded in India
4. Consider the following statements.
1. Reverse transcriptase (RT) helps in Single-stranded RNA into double-stranded RNA transcriptions.
2. Reverse transcriptase (RT) is also known as RNA-dependent DNA polymerase. It is used to generate complementary DNA (cDNA) from an RNA template.
Choose the correct answer by using the given options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 120, 16 March
5. Consider the following statements with respect to the Medical Termination of Pregnancy (Amendment) Bill, 2020.
1. It seeks to increase the upper limit of legal abortions to 21 weeks for the special categories of women.
2. This increase in the upper limit of abortions was done in light of the advancement of medical technologies which has made it possible to allow removal of the foetus even at the advanced stage of pregnancy.
Choose the correct answer by using the given options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

6. Who among the following emperor had rebuilt the Somnath temple in 815 AD after it was destroyed by Arab Invaders in 725 AD?
(a) Nagabhatta-I
(b) Nagabhatta-II
(c) Mihirbhoja
(d) Vikramaditya II

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 118, 12 March
7. Consider the following statements regarding Muhammad bin Qasim.
1. He was the first Muslim to have successfully invaded Sindh in 712 AD.
2. He was commander of the Rashidun Caliphate.
Choose the correct answer by using the given options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 117, 10 March
8. Who among the following was the chairperson of the Provincial Constitution Committee of the Constituent Assembly?
(a) Pt. Jawaharlal Nehru
(b) Dr. B.R. Ambedkar
(c) Sardar Vallabhbhai Patel
(d) J.B. Kripalani

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 116, 9 March
9. Consider the following statements.
1. The State Bank of India (SBI) and Indian Oil Corporation Limited (IOCL) will sign the first Secured Overnight Financing Rate (SOFR) linked external commercial borrowing (ECB) deal.
2. The deal will be signed because the de facto international benchmark reference rate called the London Interbank Offered Rate (LIBOR) will no longer work as the benchmark after December 2021.
Choose the correct answer by using the given options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 115, 8 March
10. Consider the following statements the Kalyani-Rafael Advanced Systems (KRAS).
1. It is a joint venture between the Kalyani Group of India and Rafael Advanced Defence Systems of Israel.
2. It has released the first batch of Medium Range Surface to Air Missile (MRSAM) kits. The missile was released for the Indian Army and Indian Air Force.
3. The Kalyani Group has infused the “State-of-the-art technology with engineering excellence in the company.
Choose the correct answer by using the given options:
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. 1(c), 2(c), 3(d), 4(c), 5(b), 6(b), 7(a), 8(c), 9(c), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 18 March, 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?