IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 121, 17 March_00.1
UPSC Exam   »   IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set...

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 121, 17 March

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.
1. Consider the following statements regarding the Government of NCT of Delhi (Amendment) Bill, 2021 and choose the correct option.
(a) The Bill proposes that the “Government” in the national capital territory of Delhi means “Lieutenant Governor” (L-G) of Delhi.
(b) It provides for the discretionary powers to L-G of Delhi even in matters where the law-making power rests with the Legislative Assembly of Delhi.
(c) The proposed Bill further seeks to ensure that the L-G is “necessarily granted an opportunity” in order to give an opinion before any decision of the Council of Ministers or Delhi Cabinet is implemented.
(d) All of the above

Rare diseases and List of common rare diseases recorded in India
2. Consider the following statements.
1. Andal was a woman Alvar whose compositions were widely sung.
2. Karaikkal Ammaiyar was a devotee of Shiva who adopted the path of extreme asceticism in order to attain her goal.
Choose the correct answer by using the given option.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 121, 17 March_50.1

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
3. Consider the following statements with respect to the Radio Access Network (RAN).
(a) RAN is part of a mobile telecommunication system.
(b) This system implements a radio access technology.
(c) RAN resides between a device like a computer, mobile phone or any remotely controlled machine. It also provides a connection with the core network.
(d) All of the above

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 120, 16 March
4. Which of the following regions were situated on the west coast of South India?
1. Kaveripattanam
2. Korkai
3. Musiri
4. Tondi
Choose the correct answer from the codes given below.
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 3 and 4 only
(d) 1 and 2 only
5. Consider the following statements with respect to the Hurun India Wealth Report, 2020.
1. It was released on March 16, 2020.
2. The report identifies a novel household category in India called the ‘New Middle Class’ which accounts for an average savings of Rs 10 lakh per annum.
Choose the correct answer by using the given option.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 118, 12 March
6. Which of the following ancient Indian Kings had appointed Dhamma Mahamattas?
(a) Chandragupta Maurya
(b) Ashoka
(c) Kanishka
(d) Bindusar

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 117, 10 March
7. As per the recent forecast by Moody’s investor service, which of the following percentage would be the GDP growth rate of India in 2021-22?
(a) 7.5 per cent
(b) 9.5 per cent
(c) 13.5 per cent
(d) 15 per cent
8. Which among the following is a correct sequence order of the dynasties of Delhi Sultanate?
(a) Slave –Lodhi – Khilji – Tughlaq
(b)Tughlaq – Khilji – Slave – Lodhi
(c) Slave – Khilji – Tughlaq – Lodhi
(d) Slave – Tughlaq – Khilji – Lodhi

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 116, 9 March
9. Consider the following statements with respect to Marine Aids to Navigation Bill.
(a) The Bill seeks to provide a fresh framework so as to establish and manage the vessel traffic services.
(b) It also seeks to use the term “marine aids to navigation” instead of “lighthouse” in order to enable the use of modern forms of aids in navigation.
(c) The bill seeks to replace the nine-decade-old law governing the lighthouses. The bill was introduced in line with the technological changes which are taking place at fast speed in marine navigation.
(d) All of the above

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 115, 8 March
10. In which of the following place, ASI has discovered the first epigraphically reference to the death of Krishnadeva Raya?
(a) Tumkur
(b) Keeladi
(c) Agra
(d) Mathura
Ans. 1(d), 2(c), 3(d), 4(c), 5(a), 6(b), 7(c), 8(c), 9(d), 10(a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 17 March, 2021

Sharing is caring!

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?