IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 120, 16 March

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Who has become the first woman cricketer of India to score 10,000 international runs in all the formats?
(a) Ekta Bisht
(b) Shikha Pandey
(c) Mithali Raj
(d) Smriti Mandhana

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
2. On which river Maitri Setu Bridge is built?
(a) Haora River
(b) Feni River
(c) Muhuri River
(d) Surma River
3. Who is awarded the 2021 Film Archive Award by FIFA?
(a) Amitabh Bachchan
(b) Hema Malini
(c) Martin Scorsese
(d) None of the above

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 118, 12 March
4. Consider the following statements regarding the Atmanirbhar Niveshak Mitra.
1. The portal is being developed for handholding and facilitation, information dissemination, and facilitation of domestic investors.
2. To be launched by the Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT), Ministry of Commerce and Industry.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 117, 10 March
5. Who founded the ‘Samathwa Samajam’ an early socio-reform movement in India?
(a) Ayya Vaikunda Swamikal
(b) Swami Vivekananda
(c) Vishnu Shastri Pandit
(d) Dadoba Pandurang
6. In which of the following languages the new helpline number will be available after merging all helpline numbers as announced by the Indian government?
(a) 9 languages
(b) 10 languages
(c) 12 languages
(d) 14 languages

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 116, 9 March
7. Which of the following is/are the outcomes of the first-ever Quad leadership summit?
1. They observed that the Indo-Pacific region should be governed in accordance with human rights.
2. The Quad members agreed to ensure “equitable” access to vaccines.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
8. Which of the following is the second most used metal in the world after Iron?
(a) Copper
(b) Zinc
(c) Lead
(d) Aluminium

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 115, 8 March
9. Which of the following statement(s) is/are correct about the United Nations Refugee Convention 1951?
1. This treaty set out which people do not qualify as refugees, such as war criminals.
2. India is a member of this convention.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 114, 5th March
10. Consider the following statements regarding the Raman Thermometry.
1. It is a technique that is used to determine the local temperature in microelectronics systems.
2. In this, three bands of lights are observed.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(c), 2(b), 3(a), 4(c), 5(a), 6(c), 7(c), 8(d), 9(a), 10(a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 16 March, 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?