IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 119, 13 March

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. How many applications have been approved by the government under the production linked incentive scheme for active pharmaceutical ingredients?
(a) 30
(b) 31
(c) 33
(d) 34

WhatsApp Image 2021-03-06 at 5.07.50 PM.jpeg

Register Now

2. Consider the following statements regarding the Prompt Corrective Action (PCA).
1. It is a framework under which banks with weak financial metrics are put under watch by the RBI.
2. It aims to check the problem of Non-Performing Assets (NPAs) in the Indian banking sector.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 118, 12 March

3. What is mentioned in the 5th Annual Democracy Report?
1. India’s position has been downgraded from “the world’s largest democracy” to an “electoral autocracy”.
2. In censorship, India is now as autocratic as is Pakistan, and worse than both its neighbours Bangladesh and Nepal.
3. the report notes that civil society is being increasingly muzzled while organisations aligned with the “Hindutva movement” have gained freedom.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 117, 10 March

4. Which country received the top position in the 5th Annual Democracy Report released recently?
(a) Hungary
(b) Poland
(c) Serbia
(d) Turkey

5. Consider the following statements regarding the Midday Meal Scheme.
1. The Midday meal scheme (under the Ministry of Education) is a centrally sponsored scheme that was launched in 1992.
2. It aimed to attain the goal of universalization of food to each and every child.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 116, 9 March

6. Which of the following is/are the challenges faced by the Nomadic Tribes?
1. These tribes remain socially and economically marginalised even now, depriving many of them of basic human rights.
2. Lack of Basic Infrastructure Facilities
3. Lack of Social Security Cover
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 115, 8 March

7. Nanaji Deshmukh Scheme is related to:
(a) Hostel Facilities
(b) Construction of Home
(c) Providing electricity to villages
(d) To curb criminal activities

8. In which of the following India’s biggest floating solar power plant is being developed?
(a) Kerala
(b) Meghalaya
(c) Telangana
(d) Maharashtra

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

9. Consider the following statements regarding the National Thermal Power Corporation Limited.
1. It became a Maharatna company in May 2012.
2. It is India’s largest energy conglomerate with roots planted way back in 1975 to accelerate power development in India.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 115, 8 March

10. Which of the following statement(s) is/are correct about Lingaraja Temple?
1. It is built by king Jajati Keshari of Soma Vansh.
2. It is located to the north of the temple is Bindusagar Lake.
3. It is built in red stone and is a classic example of the Kalinga style of architecture.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: 1(c), 2(c), 3(d), 4(b), 5(d), 6(d), 7(a), 8(c), 9(b), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 13 March, 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?