IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 118, 12 March

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statements is true regarding the Bamiyan Buddhas and choose the correct option?
(a) The Bamiyan Buddhas were brought back to life with the help of 3D projection in the event held in the Bamiyan Valley of Afghanistan.
(b) The event called “A Night with Buddha” was held on the anniversary of annihilation.
(c) The statues of Bamiyan Buddha, which find the place among the tallest statues of the world once, were broken into small pieces by the Taliban.
(d) All of the Above.

WhatsApp Image 2021-03-06 at 5.07.50 PM.jpeg

Register Now
2. Which of the following outlay is correct regarding the Production Linked Incentive (PLI) Scheme approved for the pharmaceuticals and IT hardware sector?
(a) Rs 8000 crore, Rs 1250 crore
(b) Rs 10000 crore, Rs 2340 crore
(c) Rs 12000 crore, Rs 5750 crore
(d) Rs 15000 crore, Rs 7350 crore
3. Which of the following statements is true regarding the 2nd phase of COVID vaccination?
1. The Government of India has given a nod for the 2nd round of vaccination for the COVID 19 disease and it is set to commence from March 1st 2021.
2. This phase of vaccination is targeted at people above the age of 60 years and those above 45 years old with comorbidities. The beneficiaries can get themselves vaccinated in any Government hospital free of cost as well as at private clinics.
Choose the correct answer from the given option:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 117, 10 March
4. Which of the following statements is true regarding the Swachh Iconic Places (SIP) initiative?
1. The Department of Drinking Water and Sanitation (DDWS) has announced that it has selected 12 iconic sites under Phase 4 of the Swachh Iconic Places (SIP) initiative.
2. SIP is an initiative of Swachh Bharat Mission Grameen (SBM-G), which aims to improve the sanitation and cleanliness standards at and around the sites.
Choose the correct answer from the given option:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 116, 9 March
5. Which of the following international organisation has released the World Employment and Social Outlook 2021?
(a) ILO
(b) WEF
(c) UNICEF
(d) IMF

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
6. Consider the following statements regarding ‘B.1.526’.
1. B.1.526 is a new highly contagious Covid-19 mutant that is fast spreading in Spain.
2. As per a study by researchers of Columbia University, this new variant carries a highly dangerous mutation that can weaken vaccine efficacy.
Choose the correct answer from the given option:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 115, 8 March
7. In which of the following states /UTs plays host to the Khelo India Winter Games 2021?
(a) Jammu and Kashmir
(b) Chandigarh
(c)Uttar Pradesh
(d)Maharashtra
8. Consider the following statements regarding the BRICS-CGETI.
1. The BRICS Contact Group on Economic and Trade Issues (CGETI) held their first meeting under the Chair ship of India.
2. The meeting was held from March 9 to March 11, 2021.
3. The meeting was held under the Theme –“BRICS @15: Intra BRICS Cooperation for Continuity, Consolidation, and Consensus”.
Choose the correct answer from the given option:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 2 only

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 114, 5th March
9. Prime Minister of India Narendra Modi participated in the first Leaders’ Summit of the Quadrilateral Framework along with the Prime Minister(s) of which of the following countries?
(a) Prime Minister Australia, Scott Morrison
(b) Prime Minister of Japan, Yoshihide Suga
(c) President of United States of America, Joseph R. Biden
(d) All of them

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 113, 3rd March
10. Which among the following companies has made the first-ever PC using plastic waste in the ocean?
(a) HP
(b) Dell
(c) Apple
(d) Sony
Ans. 1 (d), 2(d), 3(c), 4(c), 5(a), 6(b), 7(a), 8(c), 9(d), 10(a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 12 March, 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?