IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 117, 10 March

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the Banks Board Bureau (BBB).
1. It was part of the Indradhanush Plan.
2. It was set up in February 2015 as an autonomous body.
3. The recommendations to set up BBB is based on the RBI-appointed Nayak Committee.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
2. At present how many India has World Heritage Properties?
(a) 30
(b) 34
(c) 38
(d) 42
3. Which of the following statement(s) is/are correct about the International North-South Transport Corridor (INSTC)?
1. It is multi-modal transportation established on 10 September 2003 in St. Petersburg, by Iran, Russia and India.
2. This corridor connects the India Ocean and the Persian Gulf to the Caspian Sea via the Islamic Republic of Iran and then is connected to St. Petersburg and North Europe via the Russian Federation.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 116, 9 March
4. Recently which country has envisaged a New Peace Initiative (Plan) to decide on the roadmap for peace in Afghanistan?
(a) Russia
(b) China
(c) India
(d) USA
5. In which of the following countries courts have given recognition to an arbitration award that asked India to return $1.4 billion to Cairn Energy plc?
1. U.K and U.S
2. Netherland
3. Canada and France
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 115, 8 March
6. Consider the following statements regarding the Van Dhan Vikas Kendras initiative.
1. The scheme will be implemented through the Ministry of Tribal Affairs as Nodal Department at the Central Level and TRIFED as Nodal Agency at the National Level.
2. Through this initiative, the share of tribals in the value chain of Non-Timber Forest Produce is expected to rise from the present 20% to around 60%.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC civil services 2021 notification Out: Apply Online for 712 posts
7. Which of the following statement(s) is/are correct about the Unlawful Activities (Prevention) Act?
1. Passed in 1962, the law aims at the effective prevention of unlawful activities associations in India.
2. It does not give the death penalty, the only provision is of life imprisonment as the highest punishments.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 114, 5th March
8. Consider the following statements regarding the Jal Jeevan Mission.
1. It envisages a supply of 55 litres of water per person per day to every rural household through Functional Household Tap Connections (FHTC) by 2024.
2. The fund sharing pattern between the Centre and states is 90:10 for Himalayan and North-Eastern States, 50:50 for other states, and 100% for Union Territories.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
9. What is Greywater?
1. It is defined as wastewater that is produced from household processes.
2. It does not contain harmful bacteria that contaminate soil and groundwater.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 113, 3rd March
10. What are Quasars?
1. They are very luminous objects in faraway galaxies that emit jets at radio frequencies.
2. Most quasars are larger than our solar system.
3. A quasar is approximately 1 kiloparsec in width.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(c), 2(c), 3(b), 4(d), 5(d), 6(c), 7(d), 8(c), 9(a), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 10 March, 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?