IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 116, 9 March

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statements is/are correct about Sattras?
1. Sattras are monastic institutions created as part of the 15th-century Neo-Vaishnavite reformist movement started by Vaishnavite saint-reformer Srimanta Sankaradeva.
2. These Sattras/Thans were established as centres of religious, social and cultural reforms in the 15th century across Sikkim.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 115, 8 March
2. What do you mean by rare disease?
1. It is also referred to as an orphan disease.
2. Most rare diseases are genetic.
3. Haemophilia, Thalassemia, sickle-cell anaemia, etc are rare diseases recorded in India.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
3. Consider the following statements regarding China and Taiwan relations.
1. China has claimed Taiwan through its “one China” policy.
2. China is Taiwan’s top trading partner.
3. Under the “one country, two systems” formula, Taiwan would have the right to run its own affairs; a similar arrangement is used in Hong Kong.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

UPSC civil services 2021 notification Out: Apply Online for 712 posts
4. Consider the following statements regarding the National Institutional Ranking Framework.
1. The Ministry of Human Resource Development (now Ministry of Education) established the National Institutional Ranking Framework (NIRF) in September 2013.
2. his framework outlines a methodology to rank institutions across the country according to parameters covering: Teaching, Learning and Resources; Research and Professional Practice, etc.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
5. Which of the following statement(s) is/are correct about the CSIR’s Societal Portal?
1. The Portal has been developed by CSIR Team with the help of MyGov Team.
2. This is the first step in terms of seeking inputs on challenges and problems being faced by different stakeholders in society.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
6. In which year DRDO started developing the Solid Fuel Ducted Ramjet (SFDR) Technology?
(a) 2015
(b) 2016
(c) 2017
(d) 2018
7. Which of the following tests is/are recently conducted by DRDO?
1. Smart Anti Airfield Weapon
2. Quick Reaction Surface-to-Air Missile System
3. Land-attack Version of BrahMos Missile
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 114, 5th March
8. Which of the following missile or missiles is/are developed under the Integrated Guided Missile Development Programme (IGMDP)?
1. Prithvi
2. Akash
3. Jal
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
9. When was Ridge Management Board established?
(a) 1990
(b) 1993
(c) 1995
(d) 1998

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 113, 3rd March
10. In which of the following state, the Pench Tiger Reserve (PTR) is situated?
(a) Rajasthan
(b) Maharashtra
(c) Sikkim
(d) Tamil Nadu
Ans: 1(d), 2(d), 3(d), 4(b), 5(c), 6(c), 7(d), 8(c), 9(c), 10(b)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 9 March, 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?