IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 115, 8 March

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following emerged as the top performer in the Ease of Living Index (EoLI) 2020?
(a) Ahmedabad
(b) Chennai
(c) Navi Mumbai
(d) Bengaluru

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 114, 5th March
2. Which of the following is/are the five verticals under the Municipal Performance Index (MPI) 2020?
1. Services
2. Finance,
3. Technology and Governance
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
3. How many Indian Institutions have secured positions in top 100 in the QS Subject Rankings for the year 2021?
(a) 10
(b) 11
(c) 12
(d) 13

UPSC civil services 2021 notification Out: Apply Online for 712 posts
4. Consider the following statements regarding the QS World University Rankings by Subject.
1. The QS World University Rankings by Subject 2021 cover a total of 50 disciplines.
2. These disciplines are grouped into three broad subject areas.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
5. Which of the following statement(s) is/are correct about the International North South Transport Corridor (INSTC)?
1. It is a 6000-km-long multi-mode network of ship, rail, and road route for moving freight.
2. Regions involved: India, Iran, Afghanistan, Azerbaijan, Russia, Central Asia and Europe
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 113, 3rd March
6. Consider the following statement(s) regarding the Indian Special Forces (SF).
1. These are working under the commands of the Indian Armed Forces, Indian Navy and the Indian Air Force.
2. There are other special forces that are not controlled by the military but operate under civilian organisations such as the Home ministry.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
7. Who are Hazaras?
1. They are a Persian-speaking ethnic group native to, and primarily residing in, the mountainous regions in central Afghanistan.
2. They are considered to be one of the most oppressed groups in Afghanistan.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 112, 26th February
8. What is Bao-Dhaan?
(a) Wheat
(b) Rice
(c) Pulses
(d) None of the above
9. Consider the following statements regarding the First India-Nordic Summit.
1. It was held in May, 2019.
2. India and five Nordic countries – Sweden, Norway, Finland, Iceland and Denmark held the summit to deepen cooperation.
3. Discussion of key issues of security, economic growth and climate change.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
10. Consider the following statements.
1. CSIR’s Societal Portal has also been launched along with the Android App.
2. CSIR Floriculture Mission has been approved for implementation in 20 States of India.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(d), 2(d), 3(c), 4(d), 5(b), 6(c), 7(c), 8(b), 9(b), 10(a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 8 March, 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD