IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 114, 5th March

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Name the first female chief of WTO?
(a) Ngozi Okonjo- Iweala
(b) Roberto Azevedo
(c) Pascal Lamy
(d) Supachai Panitchpakdi

UPSC civil services 2021 notification Out: Apply Online for 712 posts
2. Which of the following is/are the rules of the Insurance Ombudsman?
1. Insurance brokers are not covered under ombudsman rules.
2. Policyholders are now allowed to file online complaints.
3. The ombudsman may use video-conferencing for hearings.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1,2 and 3
3. What is the rank of India in the Global Innovation Index Report 2020?
(a) 40
(b) 43
(c) 48
(d) 50

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 113, 3rd March
4. Consider the following statements regarding Biotechnology.
1. It deals with industrial-scale production.
2. The applications of biotechnology include therapeutics, diagnostics, genetically modified crops, etc.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
5. Which of the following is/are the focus area of the Maritime India Summit 2021?
1. To further the port-led development along the 7,516-km long coastline.
2. India aims to operationalise 20 waterways by 2025.
3. India will invest USD 82 billion in port projects by 2035 (under Sagarmala Programme).
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1,2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 112, 26th February
6. What is anti-dumping duty?
1. It is imposed to rectify the situation arising out of the dumping of goods and its trade distortive effect.
2. Dumping does not impact the price of that product in the importing country.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
7. Consider the following statements regarding the Udyog Manthan.
1. Organised by the Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT), Ministry of Commerce & Industry.
2. It is a series of focused webinars on promoting quality and productivity in the Indian industry.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
8. Consider the following statements regarding the Nag River.
1. Nag River is a river flowing through the city of Nagpur in Maharashtra, India.
2. Forming a part of the Kanhan-Pench river system, the Nag River originates in the Lava hills near wadi.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
9. Which of the following statement(s) is/are correct about the Sagarmala Programme?
1. It was approved by the Union Cabinet in 2013.
2. Under this port-led development framework, the government hopes to increase its cargo traffic four-fold.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 111, 25th February
10. Consider the following statements regarding the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC).
1. The UNFCCC is also the parent treaty of the 1997 Kyoto Protocol.
2. The UNFCCC secretariat is located in Bonn, Germany.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(a), 2(b), 3(c), 4(c), 5(c), 6(a), 7(c), 8(c), 9(d), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 5 March, 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD