IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 113, 3rd March

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements.
1. Sri Lanka and Pakistan have a free trade agreement dating back to 2003.
2. Pakistan is Sri Lanka’s second-largest trading partner in South Asia after India.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

2. Which of the following statement(s) is/are correct about the City Innovation Exchange (CiX)?
1. The platform brings together Organisations -Academic Businesses to co-create solutions for the future of Digital India.
2. Built on the concept of ‘open innovation’, the platform will help in the flow of ideas ‘outside in and inside out, enhancing the skills and capacity required to deliver smart urban governance.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 112, 26th February

3. What is a Non-Aligned Movement?
1. It is a forum of 105 developing world states that are formally aligned with or against any major power bloc.
2. The most important antecedent to the formation of the Non-Aligned Movement was the Bandung Conference of 1950.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

4. Which of the following State or Union territory will set up three Bamboo Clusters through technical know-how and collaboration from North East Cane and Bamboo Development Council (NECBDC)?
(a) Ladakh and Puducherry
(b) Jammu and Kashmir
(c) Kerala
(d) Tamil Nadu

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

5. When was National Bamboo Mission Launched?
(a) May 2017
(b) April 2018
(c) June 2018
(d) June 2017

6. Consider the following statement(s) regarding the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB).
1. Its headquartered is in Beijing and commenced operations in January 2014.
2. There are more than 100 members now.
3. China is the largest shareholder with 26.61 % voting shares in the bank followed by India (7.6%), Russia (6.01%) and Germany (4.2 %).
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

7. What is the theme of National Science Day 2021?
(a) Future of STI (Science, Technology and Innovations): Impacts on Education, Skills, and Work
(b) Women in Science
(c) Science for the People, and People for the Science
(d) Science and Technology for a sustainable future.

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 111, 25th February

8. Consider the following statement(s) regarding the Raman Effect.
1. It is a change in the wavelength of light that occurs when a light beam is deflected by molecules.
2. The Raman effect forms the basis for Raman spectroscopy.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

9. Where did the Rashtriya Sanskriti Mahotsav 2021 took place?
(a) Rajasthan
(b) Uttar Pradesh
(c) West Bengal
(d) Bihar

10. Consider the following statements regarding Ek Bharat Shreshtha Bharat initiative.
1. It was launched in 2017 to promote engagement amongst the people of different States/UTs.
2. It is an initiative of the Ministry of Education.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(b), 2(b), 3(d), 4(b), 5(b), 6(b), 7(a), 8(c), 9(c), 10(b)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 3 March, 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD