IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 112, 26th February

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the National Hydrogen Energy Mission.
1. Focus on generation of hydrogen from solar sources.
2. The usage of hydrogen will not only help India in achieving its emission goals under the Pacific Agreement, but will also reduce import dependency on fossil fuels.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
2. Which of the following statement(s) is/are correct about the ICOLD?
1. It stands for International Commission on Large Dams.
2. It is a non-governmental International Organization which provides a forum for the exchange of knowledge and experience in dam engineering.
3. It was founded in 1928 and has National Committees from more than 100 countries with approximately 10000 individual members.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
3. Which of the following became the first country to receive COVAX vaccines?
(a) Ghana
(b) Japan
(c) Australia
(d) Iraq
4. Who is considered as an accredited investor?
1. Also known as qualified investors or professional investors.
2. They are those who have an understanding of various financial products and the risks and returns associated with them.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
5. Who are Uighurs?
1. A Shia minority community concentrated in China’s northwestern Xinjiang province.
2. They claim closer ethnic ties to Turkey and other central Asian countries than to China.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
6. Which state has recently passed Prohibition of Unlawful Conversion of Religion Bill, 2021?
(a) Rajasthan
(b) Madhya Pradesh
(c) Tamil Nadu
(d) Uttar Pradesh
7. Match the following
1. Senkaku Islands: Japan
2. Diaoyu Islands: Taiwan
3. Tiaoyutai Islands: China
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c) 1 and 3
(d) Only 3
8. Consider the following statements regarding the Preferential Trade Agreement (PTA).
1. In this type of agreement, two or more partners give preferential right of entry to certain products. This is done by reducing duties on an agreed number of tariff lines.
2. Tariffs may even be reduced to zero for some products even in a PTA.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
9. Who is the new chief for National Commission for SCs?
(a) Dileep Singh
(b) Thawar Chand Gehlot
(c) Vijay Sampla
(d) H. Hanumanthappa
10. Consider the following statements regarding the PM Atmanirbhar Swasth Bharat Scheme.
1. It is announced in the Union Budget 2021-22.
2. It aims to develop capacities of primary, secondary, and tertiary care health systems even in the last miles of the nation.
3. Its Duration is 5 years.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(d), 2(d), 3(a), 4(c), 5(b), 6(d), 7(b), 8(c), 9(c), 10(a)

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD