IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 111, 25th February

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the Intensified Mission Indradhanush 3.0.
1. It is launched to expand the immunisation coverage across the country.
2. Its focus will be on children only who missed their vaccine dosses during the COVID-19 pandemic.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

2. Which of the following statement(s) is/are correct about the China-Pakistan Economic Corridor (CPEC)?
1. The 2,000 km-long China–Pakistan Economic Corridor (CPEC) consists of highways, railways, and pipelines.
2. The proposed project will be financed by heavily-subsidised loans, that will be disbursed to the Government of Pakistan by Chinese banks.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
3. Which of the following is/are the function(s) of the United Nations Human Rights Council (UNHRC)?
1. It has 42 members serving at any time with elections held to fill up seats every year.
2. Each elected member serves for a term of four years.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
4. When was the Unnat Jyoti by Affordable LEDs for All (UJALA) scheme launched?
(a) 2007
(b) 2012
(c) 2015
(d) 2018
5. From which of the following country virus H5N8 is detected?
(a) Australia
(b) Iraq
(c) Russia
(d) America
6. Consider the following statements.
1. The Inter State Migrant Workers Act, 1979 covers only labourers migrating through a contractor, and leaves out independent migrants.
2. State labour departments have little engagement with migration issues, and are in halting human trafficking mode.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
7. Consider the following statements regarding the Indian Pharma Industry.
1. India is the largest provider of generic drugs globally.
2. The Indian pharmaceutical industry meets over 50% of global demand for various vaccines, 40% of generic demand in the U.S. and 25% of all medicine in the U.K.
3. Presently, over 80% of the antiretroviral drugs used globally to combat AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) are supplied by Indian pharmaceutical firms.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
8. Consider the following statements regarding the Rashtriya Kamdhenu Aayog (RKA).
1. It was constituted in 2018.
2. It is a high powered apex advisory body.
3. It will function as an integral part of Rashtriya Gokul Mission.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
9. What is Pagri Sambhal Movement?
1. It was a successful farm agitation that forced the British government to repeal three laws related to agriculture back in 1907.
2. The Samyukta Kisan Morcha (SKM) is celebrating 23rd February as Pagri Sambhal Diwas, honouring the memory of Ajit Singh-founder of the Pagri Sambhaal Movement.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
10. Recently, a group of Buddhist monks has opposed the government’s renewed push for hydropower projects. Name the place where it has been opposed?
(a) Tamil Nadu
(b) Arunachal Pradesh
(c) Sikkim
(d) Goa
Ans: 1(a), 2(b), 3(d), 4(c), 5(c), 6(c), 7(d), 8(b), 9(c), 10(b)

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD