IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 110, 24th February

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the Khajuraho Dance Festival.
1. The six-day Khajuraho Dance Festival was started on February 21, 2021.
2. The dance festival is being organised at the Khajuraho Temple in Madhya Pradesh.
Choose the correct answer from given options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
2. Consider the following statements regarding the Rashtriya Sanskriti Mahotsav.
1. The Governor of West Bengal inaugurated the 13th edition of ‘Rashtriya Sanskriti Mahotsav’ on February 22, 2021.
2. It was inaugurated at Cooch Behar Palace in West Bengal.
Choose the correct answer from given options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

3. Consider the following statements.
1. The Tibetan spiritual leader the Dalai Lama has recently launched his new book “The Little Book of Encouragement”.
2. The book comprises of 130 quotes.
3. The book has been edited by Renuka Singh.
4. It is published by Penguin Random House.
Choose the correct answer from given options:
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 4 only
(c) 1, 2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
4. Consider the following statements.
1. A study was published in the journal Frontiers in Microbiology that some microbes that are found on Earth might temporarily survive on the Mars.
2. The endurance of the microorganisms was tested by the researchers from NASA and German Aerospace Center.
3. It was tested by launching them into stratosphere which represents some the key conditions of the Red Planet.
4. During the trip it was found that, some microbes particularly the spores from black mold fungus, were able to survive even when they were exposed to high ultraviolet radiation.
Choose the correct answer from given options:
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 4 only
(c) 1, 2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
5. Consider the following statements regarding the National Bank for Financing Infrastructure and Development (NaBFID).
1. The National Bank for Financing Infrastructure and Development (NaBFID) Bill 2021 is to be introduced in the Budget session.
2. The government is set up a National Bank for Financing Infrastructure and Development (NaBFID), which will facilitate the infrastructure financing of the country.
3. The developmental financial institution (DFI) will act as a principal financial institution and development bank to support infrastructure projects.
Choose the correct answer from given options:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 3 only
6. Consider the following statements regarding the Covovax.
1. Serum Institute of India has announced that it would launch a new COVID-19 vaccine under the brand name Covovax.
2. It would be developed in partnership with American vaccine developer Novavax, by the month of June.
3. The company’s Covishield has been developed in partnership with the Oxford University and British-Swedish firm AstraZeneca.
Choose the correct answer from given options:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
7. In which of the following India’s neighboring countries, military has taken control?
(a) Myanmar
(b) Pakistan
(c) Sri Lanka
(d) Bangladesh
8. The popular art form Pattachitra belongs to which of the following states/UT?
(a) Lakshadweep
(b) Kerala
(c) Odisha
(d) Jammu and Kashmir
9. Which of the following Kingdoms were associated with the life of the Buddha?
1. Avanti
2. Gandhara
3. Kosala
4. Magadha
Select the correct answer using the code given below:
(a) 3 and 4 only
(b) 2 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 3 and 4
10. Every five years, Harshavardhana used to donate all his possessions at an assembly at which of the following places?
(a) Ujjain
(b) Banaras
(c) Prayag
(d) Kannauj
Ans. 1(c), 2(b), 3(d), 4(d), 5(c), 6(d), 7(a), 8(c), 9(a), 10(c)

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD