IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 109,23 February

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which among the following states has become the first Indian State that has tabled the paperless budget?
(a) Uttar Pradesh
(b) Haryana
(c) Madhya Pradesh
(d) Bihar
2. Consider the following statements and choose correct option:

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

(a) The Chief Minister of Madhya Pradesh, Shivraj Singh Chouhan, has announced to rename the Hoshangabad city of MP as Narmadapuram.
(b) This announcement was made by him while he was addressing the Narmada Jayanti programme that was held in Hoshangabad.
(c) Hoshangabad city was named after Hoshang Shah who was the first ruler of Malwa.
(d) All of the above
3. Consider the following statements.
1. The first-ever National Toy Fair will be held in India
2. It will be organized in the virtual format.
3. The Centre for Creative Learning (CCL) will showcase its 75 toy creations in the fair.
Choose the correct answer from given options:
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 3 only
4. Which of the following statements is/are incorrect regarding the World Day of Social Justice?
(a) It is observed on February 22 every year.
(b) The day is dedicated to advantages and issues which can be tackled by Social Justice.
(c) In the year 2021, the day was celebrated under Theme– “A call for social justice in the Digital Economy.”
(d) All of these
5. The Zoological Survey of India (ZSI) has prepared a report on two-way mass migration of the blue earthworms in which of the state?
(a) Nagaland
(b) Meghalaya
(c) Manipur
(d) Assam
6. Consider the following statements regarding National Commission for Backward Classes (NCBC):
1. Bhagwan Lal Sahni is the current chairman of National Commission for Backward Classes.
2. The NCBC is in favour of four subcategories of the Other Backward Classes (OBCs).
3. This move complies with the recommendation of the Justice Rohini Commission.
Choose the correct answer from given options:
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
7. Consider the following statements.
1. The Union Minister for Environment, Forest and Climate Change, Prakash Javadekar, inaugurated the Atal Paryavaran Bhavan at Lakshadweep on February 19, 2021.
2. While inaugurating the Atal Paryavaran Bhavan, the minister said that, Lakshadweep will undergo a comprehensive development that too without compromising the UT’s commitment to nature.
Choose the correct answer from the given options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
8. Sandro Botticelli was a famous painter of which country?
(a) Germany
(b) Italy
(c) Greece
(d) Japan
9. Which of the following is/are incorrect? Choose from given options:
(a) The ‘India Justice Report’ was an initiative of Tata Trusts, along with the Centre for Social Justice and some other social agencies.
(b) The report analysed expenditure, vacancies, representation of women and members of SC, ST and OBCs across large, mid-sized states and smaller states.
(c) Bihar has employed most women in its police force at 25.3 per cent.
(d) None of the above
10. As per Union Budget 2021-22, what the new threshold is for paid up capital applicable to ‘small companies’?
(a) Rs. 2 crore
(b) Rs.1 crore
(c) Rs.20 lakh
(d) Rs.20 crore
Ans: 1(a), 2(d), 3(c), 4(a), 5(b), 6(d), 7(c), 8(b), 9(d), 10(a)

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD