IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 108, 22 February

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

  1. Who has been given the additional charge of Puducherry?

(a) Kiran Bedi

(b) Tamilisai Soundararajan

(c) Umang Narula

(d) Radha Krishna Mathur

  1. Who has ben appointed as the Director-General of the World Trade Organisation (WTO)?

(a) Mike Moore

(b) Roberto Azevedo

(c) Ngozi Okonjo-Iweala

(d) Pascal Lamy

  1. Consider the following statements regarding the International Energy Agency’s Clean Coal Centre.
    1.It has 15 members, made up of contracting parties and sponsoring organisations.
    2.International Atomic Energy Agency is a sponsoring organisation.


Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
Which of the following statement(s) given above is/are correct?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

  1. Under which article of the Indian Constitution, the Union Territory Puducherry is governed?

(a) Article 230

(b) Article 235A

(c) Article 239A

(d) Article 240

  1. What is the South African Covid variant?
    1.new variant of coronavirus originating in South Africa
    2.The latest South African variant known as 20H/501Y.V2 or B.1.351
    3.The South African variant carries a mutation called N501Y that appears to make it more contagious or easy to spread.

Which of the following statement(s) given above is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1, 2 and 3

  1. Consider the following statements regarding the Securities Appellate Tribu­nal (SAT).
    1.It is a statutory body established under the provisions of Section 15K of the SEBI Act, 1992
    2.SAT consists of a Presiding Officer and Two other members
    3.It has the same powers as vested in a District court.

Which of the following statement(s) given above is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1, 2 and 3

  1. Which of he following statement(s) is/are correct about the Jal Jeevan Mission (Urban)?
    1.It aims to create universal coverage of water supply in all 4,378 statutory towns as well as sewage management in 500 AMRUT cities.
    2.It will be implemented first through signing of MoUs between the Centre, states, and the urban local bodies.

Choose the correct answer

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

  1. Consider the following statements regarding the E-Chhawani Portal.
    1.It provide online civic services to over 20 lakh residents of 62 Cantonment Boards across the country.
    2.Through the portal, the residents of cantonment areas will be able to avail basic services like renewal of leases, application for birth & death certificates, water & sewerage connections.

Which of the following statement(s) given above is/are correct?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

  1. Consider the following statements regarding the Chishti Order (Chishtiya).
    1.
    It was founded in India by Khwaja Moin-Uddin Chishti.
    2.They rejected all material goods as distractions from the contemplation of God
    3.They abstained from connection with the secular state.

Which of the following statement(s) given above is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1, 2 and 3

  1. Consider the following statements regarding the Chittaura Lake.1.
    1.It is located in the Bahraich District in Uttar Pradesh.
    2.Teri Nadi, a small river originates from this lake which is a home to many migratory birds.

Which of the following statement(s) given above is/are correct?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: 1(b), 2(c), 3(d), 4(c), 5(d), 6(a), 7(c), 8(c), 9(d), 10(c)

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD