IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 107, 17 February

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.
1. Consider the following statements regarding the Kailash Range.
1. The Kailash Range originates from the southern bank and runs northwest to southeast for over 40 km.
2. The Kailash Ridge is characterized by rugged, broken terrain with heights varying between 4,000-5,500m.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

2. Consider the following statements.
1. India accounted for 62% of world’s total pulses production in 2019-20.
2. World Pulses Day 2021 Theme is #LovePulses.
3. Burkina Faso proposed the observance of World Pulses Day.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
3. Which of the following initiatives are launched by the Technology Information, Forecasting and Assessment Council (TIFAC)?
(a) SAKSHAM (Shramik Shakti Manch) Job Portal
(b) Seaweed Mission
(c) Both a and b
(d) None of the above
4. What are seaweeds?
1. They are the primitive, flowering marine algae without root, stem and leaves.
2. Some species of seaweeds are Gelidiella acerosa, Gracilaria edulis, Gracilaria crassa, Gracilaria verrucosa etc.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
5. Which of the following statements is/are correct about Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS).
1. It was launched on 18 February, 2006
2. The Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act was passed on 2nd August, 2005.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
6. What is Writer’s Cramp?
1. It is a specific type of focal dystonia that affects one’s fingers, hand, or forearm.
2. Writer’s cramp is known as a task-specific dystonia.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
7. Consider the following statements regarding the Bonded Labour System (Abolition) Act 1976.
1. The Act extends to the Norhtern part ofIndia and implemented by respective state governments.
2. It provides for an institutional mechanism at the state level in the form of Vigilance Commission.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
8. Which of the following become the 13th State to complete One Nation One Ration Card system reform?
(a) Rajasthan
(b) Tamil Nadu
(c) Punjab
(d) Uttarakhand
9. Which of the following services is/are provided by the Navigation with Indian Constellation (NavIC)?
1. Standard Positioning Service (SPS) which is provided to authorised users.
2. Reserved Service (RS), which is is provided to all the users.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
10. Consider the following statements regarding the National Coal Index.
1. It is a price index which reflects the change of price level of coal on a particular month relative to the fixed base year.
2. It is rolled out on 4 June 2020.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(b), 2(d), 3(c), 4(b), 5(d), 6(c), 7(d), 8(c), 9(d), 10(c)

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD