IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 106, 15 February

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following articles in the Constitution facilitates the Separation of Powers?
1. Article 50
2. Article 122 and 212
3. Article 154 and 361
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
2. What are fish ladders?
1. It enables fishes to reach the open waters on the other side.
2. For the intervention to work, the water running over these ladders must be controlled.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2


Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

3. Consider the following statements regarding the Major Port Authorities Bill, 2020.
1. The Bill seeks to provide greater autonomy in decision-making to 10 major ports in the country.
2. It also seeks to replace the Major Port Trusts Act, 1963.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
4. Which of the following statement(s) is/are correct about the Arbitration and Conciliation (Amendment) Bill, 2021?
1. The qualifications for accreditation of arbitrators is proposed to be prescribed by regulations to be framed by an arbitration council to be set up.
2. It does away with the qualifications of the arbitrators under 8th Schedule of the Arbitration and Conciliation Act, 1996.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
5. Which of the following statement(s) is/are correct about the Kalarippayattu?
1. It is a Martial art which originated as a style in Kerala during 3nd century BC to the 2nd century AD.
2. The word kalari first appears in Sangam literature to describe both a battlefield and combat arena.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
6. What is Tholpavakkoothu?
1. It is also called as shadow puppetry.
2. It used to be performed in the Bhadrakali temples of Palakkad, telling tales from the Ramayana.
3. The artists have to undergo several years of rigorous training to master this art form.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
7. Consider the following statement(s) regarding the Vigyan Jyoti Programme.
1. It is a new initiative to encourage not only girls but boys also to take interest in science and build career.
2. The programme address the underrepresentation of women, SCs and STs in certain areas of STEM.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
8. Consider the following statement(s) regarding the Thar desert.
1. The name, Thar is derived from thul, the general term for the region’s sand ridges.
2. It is located partly in Rajasthan state, northwestern India, and partly in Punjab and Sindh provinces, eastern Pakistan.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
9. Consider the following statement(s) regarding the World Sustainable Development Summit 2021.
1. The theme of the 2021 Summit was ‘Redefining our common future: Safe and secure environment for all’.
2. The Summit emphasized on the Climate Justice and Initiatives of India under International Solar Alliance were also discussed.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
10. Consider the following statements.
1. Presently, India has 22 private banks and 10 small finance banks.
2. The government decided to nationalize the 14 largest private banks in 1969.
3. State Bank of India (SBI) had been nationalized in 1955 itself, and the insurance sector in 1956.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(d), 2(c), 3(b), 4(c), 5(c), 6(d), 7(d), 8(c), 9(c), 10(d)

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD