IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 105, 6 February

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana.
1. It is a Poor women Benefit Programme that is implemented in all the districts of the country.
2. The scheme was announced on 31 December, 2015.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch

2. What is the composition and voting power of the International Criminal Court (ICC)?
1. The Court’s management oversight and legislative body, the Assembly of States Parties, consists of one representative from each state party.
2. Each state party has one vote and “every effort” has to be made to reach decisions by consensus. If consensus cannot be reached, decisions are made by vote.
3. The Assembly is presided over by a president and two vice-presidents, who are elected by the members to three-year terms.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 104, 5 February
3. What is VPF?
1. It is a voluntary scheme which allows employees to voluntarily contribute to their PF account after contributing 11% as per the EPF guideline.
2. The interest rate with VPF is not similar to EPF.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 103, 4 February
4. Which of the following is/are the salient features of a Limited Liability Partnership (LLP)?
1. An LLP is a body corporate and legal entity separate from its partners. It has perpetual succession.
2. Every Limited Liability Partnership shall use the words “Limited Liability Partnership” or its acronym “LLP” as the last words of its name.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 102, 30 January
5. What is the Square Kilometre Array?
(a) It is an NGO.
(b) It is an Observatory Council
(c) It is a Radio
(d) None of the above
6. Monpa handmade paper is an art of which of the following state?
(a) Himachal Pradesh
(b) Tamil Nadu
(c) Arunachal Pradesh
(d) Kerala

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 101, 29 January
7. Which of the following is/are the objectives of KAPILA?
1. The scheme includes creating awareness regarding Intellectual Property Rights (IPR) in Higher Education Institutions (HEIs).
2. Development of Credit Course on IPR and training program.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

To know more about Fundamental Rights – V: Click Here
8. In which of the following state Kudumbashree scheme was launched?
(a) Tamil Nadu
(b) Kerala
(c) Rajasthan
(d) Uttar Pradesh

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

9. Consider the following statements regarding the Smart Walls For Borders.
1. Recently, an alternative Smart Wall has been proposed to replace the physical and armed patrolling with advanced surveillance technology at the USA-Mexico border.
2. It is a collection of discrete technologies that work together to prevent illegal entry, smuggling, etc.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 100, 28 January
10. Where the Aero India 2021 began?
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Bengaluru
(d) None of the above
Ans: 1(d), 2(d), 3(d), 4(c), 5(b), 6(c), 7(c), 8(b), 9(c), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 5 February, 2021

Join UPSC & State PSC ChannelClick Here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD