IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 104, 5 February

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the Military Coup in Myanmar.
1. In the November 2020 parliamentary election, Suu Kyi’s party National League for Democracy (NLD) secured the majority of the seats.
2. ‘Coup’ is generally described as a non-violent, and legal seizure of power from a government.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch

2. Which of the following statement(s) is/are correct about the current laws related to marriage in India?
1. For Hindus, The Hindu Marriage Act, 1955, sets 16 years as the minimum age of marriage for the bride and 18 years as the minimum age for the groom.
2. The Special Marriage Act, 1954 and the Prohibition of Child Marriage Act, 2006 also prescribe 16 and 18 years as the minimum age of consent for marriage for women and men respectively.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 103, 4 February
3. Consider the following statements regarding the “One District One Product (ODOP)” scheme.
1. The scheme supports the production of horticulture items.
2. The scheme provides better nutrition to school children.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 102, 30 January
4. What is Sunahri Kand?
(a) Orange-fleshed sweet potatoes
(b) Hot-cooked food scheme of Anganwadis
(c) The mid-day meal scheme in primary schools
(d) All the above
Ans. (d)

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 101, 29 January
5. Which of the following statement(s) is/are correct about Atal Beemit Vyakti Kalyan Yojana?
1. It is a welfare measure being implemented by the Employee’s State Insurance (ESI) Corporation.
2. It offers cash compensation to insured persons when they are rendered unemployed.
3. The Scheme was introduced in 2016.
Choose the correct statement
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

To know more about Fundamental Rights – V: Click Here
6. Which of the following is/are the properties of Lithium?
1. It is a good conductor of electricity.
2. It is flammable and can even explode when exposed to air and water.
Choose the correct statement
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 100, 28 January
7. Which of the following is/are the objectives of the National Rail Plan?
1. Forecast growth of traffic in both freight and passenger year on year up to 2025.
2. To increase the modal share of Railways from 27% currently to 45% in freight by 2030.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

8. What is ethanol?
1. In India, ethanol is mainly produced from wheat.
2. It can be mixed with the gasoline to form different blends.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 99, 25 January
9. What is the theme of World Wetlands Day 2021?
(a) Wetlands and Water
(b) Wetlands and Climate Change
(c) Wetlands for a sustainable urban future
(d) Wetlands for Disaster Risk Reduction

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 98, 23 January
10. Which of the following is/are the objectives of Jal Jeevan Mission (Urban)?
1. To provide 2.64 crore sewer connections/septage in 600 AMRUT cities.
2. To create green spaces and sponge cities.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(a), 2(d), 3(c), 4(d), 5(a), 6(c), 7(b), 8(b), 9(a), 10(b)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 5 February, 2021

Join UPSC & State PSC ChannelClick Here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD