IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 103, 4 February

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements.
1. President Ram Nath Kovind on January 30, 2021, launched the countrywide Pulse Polio Programme for 2021 by administering polio drops to children less than five years old at the Rashtrapati Bhawan.
2. The Polio National Immunization Day (NID), also known as the “Polio Ravivar”, will be observed on January 31.
Choose the correct answer by using the given options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch

2. Consider the following statements.
1. ISRO Chief K. Sivan inaugurated a private satellite, developed by a group of 12 students of Sri Shakthi Institute of Engineering and Technology in Coimbatore at the cost of Rs 2.5 crore.
2. The academic satellite will be launched on February 28 from Sriharikota Range by PSLV C-15. The satellite will study the Internet of Things (IoT) among other subjects.
Choose the correct answer by using the given options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 102, 30 January
3. Which among the following Indian monuments was chosen to observe the Neglected Tropical Diseases (NTD) Day on January 30?
(a) Golden Temple
(b) Taj Mahal
(c) India Gate
(d) Qutub Minar

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 101, 29 January
4. ‘Adopt a Heritage’ is a scheme implemented by the Ministry of Tourism in association with which Union Ministry?
(a) Ministry of Road Transport and Highways
(b) Ministry of Culture
(c) Ministry of Home Affairs
(d) Ministry of Tribal Affairs

To know more about Fundamental Rights – V: Click Here
5. Consider the following statements.
1. Russian President Vladimir Putin on January 29, 2021, signed a bill into law ratifying a five-year extension of the New Strategic Arms Reduction Treaty (New START) with the US.
2. The validity period of the New START will be extended by two years to February 5, 2023.
Choose the correct answer by using the given options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 100, 28 January
6. Consider the following statements.
1. R. S. Sharma has been appointed as the new Chief Executive Officer of the Ayushman Bharat scheme or the Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana which is an insurance scheme by the National Health Authority’s (NHA).
2. The newly appointed chief executive, RS Sharma, will replace Indu Bhushan.
3. He was appointed after Indu Bhushan has completed the 3-year tenure as the CEO of Ayushman Bharat.
Choose the correct answer by using the given options:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None of the above

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 99, 25 January
7. Which of the following statements is not correct?
(a) UN World Tourism Organization (UNWTO) is the United Nations specialized agency.
(b) The agency is involved in the promotion of responsible, sustainable and universally accessible tourism.
(c) It promotes tourism as a driver of economic growth. The agency serves as a global forum for tourism policy issues.
(d) It is headquartered in Geneva, Switzerland.

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

8. India’s highest meteorological centre has been inaugurated in which among the following states/UTs?
(a) Ladakh
(b) Sikkim
(c) Uttar Pradesh
(d) Jammu and Kashmir

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 98, 23 January
9. Consider the following statements.
1. The ministry of corporate affairs (MCA) has amended definition of the small companies by amending the Companies Rules.
2. The new amendment allows the non-resident Indians (NRIs) to incorporate one-person companies (OPCs) in India.
3. The changes were announced by finance minister Nirmala Sitharaman during the presentation of Union Budget.
Choose the correct answer by using the given options:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None of the above

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 96, 21 January
10. Consider the following statements regarding manufacturing zones under Atmanirbhar Bharat Package.
1. This scheme was announced in the Union Budget.
2. It would set up the three manufacturing zones per year.
3. The three zones are divided into three categories: coastal, land-locked and hilly states.
4. All of the three selected zones would get Rs 500 crore each in order to develop the manufacturing hubs.
Choose the correct answer by using the given options:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans. 1(c), 2(c), 3(d), 4(b), 5(a), 6(c), 7(d), 8(a), 9(c), 10(d)

Know about Nanometer as a probe to sense cancer: Click Here

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 4 February, 2021

Join UPSC & State PSC ChannelClick Here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD