IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 102, 30 January

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. The words “secular” and “socialist” were added to the preamble in 1976 during:
(a) The Emergency
(b) The General Election of 1976
(c) The 42nd Constitutional Amendment
(d) The 44th Constitutional Amendment

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch

2. Which of the following statements is/are correct regarding the Constitution of India?
(a) It was adopted by the Constituent Assembly of India on 26 November 1949.
(b) It became effective on 26 January 1950 and the Dominion of India became the Republic of India.
(c) The Constitution replaced the Government of India Act 1935 as the country’s fundamental governing document.
(d) All of the above

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 101, 29 January
3. Consider the following statements regarding drought in India and choose the correct option.
1. A seasonal deficiency during the South-West monsoon season in the country as a whole should be 10% or more.
2. A drought year is called ‘All India Severe Drought Year’ if its spatial coverage is more than 40% of the total area.
3. IMD declares a year to be a drought year, in case the area is affected by moderate and severe drought, either individually or together and for 20-40% of the total area of the country.

Options:
(a) 1and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 100, 28 January
4. Consider the following statements regarding India and Bangladesh relationship.
1. Commemorating 50 years of the 1971 India-Pakistan war that led to the liberation of Bangladesh.
2. A 122-member contingent of the Bangladesh Armed Forces has recently participated in the 72nd Republic Day parade.
3. The India-Bangladesh Land Boundary Agreement (LBA) came into force following the exchange of instruments of ratification in June 2015.
4. India and Bangladesh share 4096.7 km. of the border, which is the longest land boundary that India shares with any of its neighbours.
Choose the correct option.
(a) 1and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 99, 25 January
5. Consider the following statements about the Congress-Khilafat Swarajya Party:
1. The party was formed by C. R. Das and Motilal Nehru.
2. It won 42 out of 104 seats to the Central Legislature in 1923.
3. The party merged with the Congress in 1930.
Which of the given statement(s) is/are INCORRECT?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c)None of the above
(d) All of the above

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

6. Consider the following statements regarding the Bal Kalyan Puraskar.
1. This award was instituted in 1979 as “National Child Welfare Awards”.
2. This is given to individuals only.
3. The scheme is under the Ministry of Education.
Which of the given statement(s) is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 2 only
(d) None of the above

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 98, 23 January
7. Consider the following statements with respect to PRAGATI and choose the correct answer through the given options.
1. It is an Information and Communication Technology (ICT) platform that reviews and monitors various Government Projects across the country.
2. It is a three-tier system that comprises the Prime Minister’s Office, Union Government Secretaries, and Chief Secretaries of the States.
Options:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) None of the above

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 96, 21 January
8. Which of the following statements is incorrect regarding the Minimum Support Prices (MSPs)?
(a) The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) chaired by Nirmala Sitharaman has approved the Minimum Support Prices (MSPs) for milling copra and ball copra.
(b) The government has increased the MSP of copra by ₹375 from 2020. Thus, the Copra would cost ₹10,335 per quintal and contributes to boosting the farmers’ income.
(c) This hike in MSP for copra will be impacting the farmers of 12 coastal states. MSP of both milling and ball copra has been increased.
(d) Cost of production for both the variants of copra is Rs. 6,800. The government will be giving 52% and 55% more than the cost of production.

To know more about Fundamental Rights – V: Click Here
9. Which of the following statements is correct about the Boat Library?
(a) The boat library will cruise on the Hooghly River.
(b) The library will provide the options for Children to choose from a selection of 500 titles in English and Bengali.
(c) The boat library will provide people with a three-hour-long trip.
(d) All of the above

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 97, 22 January
10. Consider the following statements with respect to the Montreal Protocol:
1. It is a protocol to the Vienna Convention for the Protection of the Ozone Layer.
2. It is a treaty designed to protect the ozone layer by phasing out the production of numerous substances that are responsible for ozone depletion.
3. The Kigali amendment is the first amendment to this protocol.
Which of the given statement/s is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. 1(c), 2(d), 3(d), 4(d), 5(c), 6(a), 7(c), 8(a), 9(d), 10(b).

Know about Nanometer as a probe to sense cancer: Click Here

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 30 January, 2021

Join UPSC & State PSC ChannelClick Here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD