IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 101, 29 January

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following is the correct explanation of ‘SPICe+’?
(a) Promotion of export of spices from India.
(b) The long-endurance UAV developed by DRDO.
(c) Electronic form for incorporation of companies.
(d) Platform for global co-operation on vaccine development.

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch

2. Which of the following is the name of the recently concluded India-France air exercise?
(a) Desert Knight
(b) Desert Storm
(c) Red Army
(d) Dark Knight

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 100, 28 January
3. “Operation Trident” and “Operation Python” were a part of which of the following events?
(a) Sino-Indian War of 1962
(b) Indo-Pakistani War of 1965
(c) Indo-Pakistani War of 1971
(d) Kargil War of 1999

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 99, 25 January
4. Consider the following statements regarding Green Bonds.
1. A green bond is a debt instrument with which capital is being raised to fund ‘green’ projects, which typically include those relating to renewable energy, clean transportation, sustainable water management etc.
2. A bond is a fixed income instrument that represents a loan made by an investor to a borrower (typically corporate or governmental). Bonds traditionally paid a fixed interest rate (coupon) to investors.
Choose the correct answer from given options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 98, 23 January
5. Consider the following statements.
1. The Company Law Committee (CLC) has recommended that 12 offences under the Limited Liability Partnership (LLP) Act 2010 be decriminalised.
2. The Company Law Committee (CLC) was set up by the Ministry of Corporate Affairs in September, 2019 to promote Ease of Living in the country by providing Ease of Doing Business to law-abiding corporate and fostering improved corporate compliance for stakeholders at large.
Choose the correct answer from given options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

6. Which of the following statements is incorrect? Choose the correct answer from given options.
(a) The Beti Bachao Beti Padhao (BBBP) Scheme has recently completed 7 years of its launch in 2014.
(b) On the occasion of National Girl Child Day (24th January), the performance of BBBP scheme was discussed.
(c) The National Girl Child Day was started by the Ministry of Women and Child Development in 2008.
(d) BBBP is a national campaign and focussed multi-sectoral action in 100 selected districts low in Child Sex Ratio (CSR), covering all States and UTs.

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 96, 21 January
7. Consider the following regarding the “ShramShakti”.
1. Ministry of Tribal Affairs has launched “ShramShakti”- a National Migration Support Portal.
2. It aims to smooth the formulation of state and national level programs for migrant workers.
3. It has been launched to collect data related to tribal migrant workers and link them with the existing welfare schemes.
Choose the correct answer from given options:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

To know more about Fundamental Rights – V: Click Here
8. Consider the following statements about Mohiniyattam.
1. It is the classical solo dance form of Kerala.
2. Vyavaharamala written by Mazhamangalam Narayanan Namputiri has references of the art form.
3. In this the dancer usually stands on a brass plate locking the feet and moves the plate rhythmically with great dexterity.
Which of the given statement(s) is/are incorrect?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 97, 22 January
9. Which of the following statements with respect to Charminar is not true?
(a) Charminar was built by Muhammad Quli Qutb Shah of the Qutb Shahi dynasty.
(b) Each of the four minarets stands on a lotus-leaf base.
(c) It was used as a madrassa during the Qutb Shahi period.
(d) It was built in 1490 to commemorate the end of the plague in the city.

Know about Nanometer as a probe to sense cancer: Click Here
10. Consider the following statements regarding the removal of Speaker.
1. Article 179(c) of Constitution of India provides that a member holding office as a Speaker or Deputy Speaker of an Assembly may be removed from his office by a resolution of the Assembly passed by a majority of all the then Members of the Assembly.
2. Doing so there is a provision that no resolution for the purpose shall be moved unless at least fourteen days’ notice has been given of the intention to move the resolution.
Choose the correct answer from given options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans. 1(c), 2(a), 3(c), 4(c), 5(b), 6(a), 7(d), 8(b), 9(d), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 29 January, 2021

Join UPSC & State PSC ChannelClick Here

To know more about Fundamental Rights – V: Click Here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD