IAS Prelims Mock-Test 2021 – 4 July_00.1
UPSC Exam   »   IAS Prelims Mock-Test 2021 – 4...

IAS Prelims Mock-Test 2021 – 4 July

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

      

1. Consider the following statements regarding Indian Ocean Naval Symposium (IONS)

  1. IONS was conceived by the Indian Navy in 2008
  2. The chairmanship of IONS is held for 2 years and the current chair is held By Thailand
  3. It is a forum to increase maritime cooperation and secure effective military architecture among the littoral states of the Indian Ocean Region.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 2

(b) 2,3

(c) 1,3

(d) 1,2,3

 

2. Consider the following statements regarding Lowering Emissions by Accelerating Forest Finance (LEAF) Coalition

  1. The LEAF coalition initiative seeks to concretize the aims and objectives of the Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation (REDD+) mechanism which was an initiative of UNEP
  2. LEAF plan is a $1 billion fund plan that shall be offered to countries committed to arresting the decline of their tropical forests by 2030.
  3. LEAF Coalition was Created on the sidelines of Paris climate summit

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1,2

(b) 3

(c) 1,3

(d) 2 only

IAS Prelims Mock-Test 2021 – 4 July_50.1

 

3. The term “Blue Berets or Blue Helmets  “ is often seen in the news. Which of the following correct explains it:

(a) It refers to humanitarian and disaster relief rescue operations launched by India for people stuck in disaster-affected areas

(b) It refers to a campaign launched by WHO for anemia eradication

(c) It refers to the UN peacekeeping exercise

(d) It refers to rescue exercise for Marine species

 

4. Consider the following statements regarding Global Cyber Security Index (GCI)

  1. It is released by the world economic forum.
  2. As per the latest ranking India is among the top 10 countries to take measures to tackle cybersecurity and cyber resilience

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

 

5. Recently Saral Sanchar Portal was launched by goi. Which among the following correctly describes this portal-

(a) It is an e-Bidding & e-Reverse Auction portal” for procurement of short term power by discoms

(b) To enable women entrepreneurs and women self-help groups [ to sell handicrafts, jute and coir products, directly to various Government

(c) It is an e-learning portal aiming to give online training and information to police personnel through specialized courses designed by experts in the field

(d) It is a web-based portal for Issuing various types of licenses and registration certificates.

 

6. The gravitational waves are produced by

  1. Collision of black holes
  2. The merger of neutron stars
  3. Collision of the Blackhole and neutron star

  Select the correct code from below

(a) 1,2

(b) 2,3

(c) 1,3

(d) 1,2,3

 

7. Consider the following statements regarding hawksbill turtle 

  1. In India, commonly hawksbills are found in the Lakshadweep islands, Andaman islands, and few beaches in the Nicobar islands
  2. It is listed critically endangered in IUCN red list
  3. Currently, it is not legally protected under the wildlife protection act 1972

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1,2

(b) 2,3

(c) 1,3

(d) 1,2,3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – 4 July_60.1

Get free video for UPSC CSE preparation and make your dream of becoming an IAS/IPS/IRS a reality

8. Tillanchong island was recently seen in the news. It is located in-

(a) Lakshadweep

(b) Puducherry

(c) Andaman and Nicobar

(d) Kerala

 

9. Consider the following statements regarding Purchasing Managers’ Index (PMI) frequently seen in the news

  1. PMI or a Purchasing Managers’ Index (PMI) is an indicator of business activity — both in the manufacturing and services sectors which is released every month.
  2. It is released by the Ministry of Statistics and Programme Implementation
  3. A figure above 50 denotes expansion in business activity and Anything below 50 denotes contraction.

    Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1,2

(b) 2,3

(c) 1,3

(d) 1,2,3

 

10. Consider the following statements

  1. In this the main performer is females dancers who dance and swirl, replicating the movements of a serpent.
  2. UNESCO’s representative list of the Intangible Cultural Heritage of Humanity
  3. The traditional musical instruments used in this dance are Dufli, Morchang, Dholak, Khanjari, and Khuralio

Identify the above folk dance

(a) Shigmo

(b) Yakshagana

(c) Ghoomer

(d) Kalbelia

 

Ans. 1(c), 2(d), 3(c), 4(b), 5(d), 6(d), 7(a), 8(c), 9(c), 10(d)

 

Sharing is caring!

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?