IAS Prelims Mock-Test 2021 – 30 June_00.1
UPSC Exam   »   IAS Prelims Mock-Test 2021 – 30...

IAS Prelims Mock-Test 2021 – 30 June

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

 

1. Consider the following statements regarding Pradhan Mantri Awas Yojana – Urban (PMAY-U)

  1. The Mission addresses urban housing shortage among the EWS/LIG and MIG categories including the slum dwellers by ensuring a pucca house to all eligible urban households by the year 2024
  2. It provides ease of living to urban migrants/ poor in the Industrial Sector as well as in non-formal urban economies to get access to dignified affordable rental housing close to their workplace.
  3. Angikarr campaign focuses on adopting best practices such as water & energy conservation, waste management, health, sanitation, and hygiene for PMAY(U) beneficiaries through community mobilization

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1,2

(b) 2,3

(c) 1,3

(d) 1,2,3

 

2. Consider the following statements regarding Bengal monitors

  1. The Bengal monitor or common Indian monitor (Varanus bengalensis) is a large lizard that is mainly terrestrial.
  2. The Bengal monitor  is protected under Schedule I of WPA
  3. The species is listed under the ‘vulnerable’ category on the International Union for Conservation of Nature Red List

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1,2

(b) 2,3

(c) 1,3

(d) 1,2,3

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 29 June, 2021

 

3. Consider the following statements regarding the Directorate of Enforcement

  1. Directorate of Enforcement is a specialized investigation agency under the Ministry of home affairs, Government of India
  2. It is mandated to enforce the Foreign Exchange Management Act,1999 (FEMA), Prevention of Money Laundering Act, 2002 (PMLA), and Insolvency and Bankruptcy Code, 2016.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

 

4. Consider the following statements regarding MSMEs

  1. MSMEs contribute 29 per cent to India’s gross domestic product and comprise almost half of its exports.
  2. As per the revised definition, An enterprise shall be classified as a micro, small or medium enterprise on the basis of investment in the business and turnover

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – 30 June_50.1

For more details Click Here

 

5. Consider the following statements regarding Bakim Chandra Chattopadhyay

  1. He founded Bangadarshan, Durgeshnandini (1865) and Kapalkundala
  2. His creation Anandamath – a political novel that depicts the plight of the indigo farmers during the rule of East India Company.
  3. He was the first person to hail Rabindranath Tagore as Viswakavi (Universal Poet).

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1,2

(b) 2,3

(c) 1,3

(d) 1,2,3

 

6. Consider the following statements regarding Special Frontier Force (SFF)

  1. The SFF was raised by the Intelligence Bureau in the immediate aftermath of the Kargil war
  2. SFF units are not part of the Army but function under the aegis of the Ministry of Defense

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – 30 June_60.1

UPSC Prelims (Paper-I + Paper-II) 2021 Online Test Series

 

7. Consider the following states through which Brahamputra Flows

  1. Arunachal Pradesh
  2. Sikkim
  3. Assam
  4. Mizoram

Select the correct code:

(a) 1,2,3

(b) 3,4

(c) 1,3

(d) 1,2,3,4

 

8. Consider the following statements regarding Brahmaputra

  1. The Brahmaputra is a transboundary river that flows through Tibbet Bangladesh India and Nepal
  2. Black softshell turtles are found in the basin of Braham Putra
  3. Iron-rich ‘red rice’ is grown in Brahmaputra valley without the use of any chemical fertilizer

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1,2

(b) 2.3

(c) 1,3

(d) 1,2,3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – 30 June_70.1

Get free video for UPSC CSE preparation and make your dream of becoming an IAS/IPS/IRS a reality

 

9. Recently Sakteng Wildlife Sanctuary was seen in the news. It is located in-

(a) Nepal

(b) Tibet

(c) Bhutan

(d) Ladakh

 

10. Recently world’s second-largest hydro dam Baihetan was made operational. It is located in-

(a) Russia

(b) USA

(c) Tajikstan

(d) China

IAS Prelims Mock-Test 2021 – 29 June

 

Ans: 1(b), 2(a), 3(d), 4(a), 5(c), 6(d), 7(c), 8(b), 9(c), 10(d)

Sharing is caring!

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?