IAS Prelims Mock-Test 2021 – 29 June_00.1
UPSC Exam   »   IAS Prelims Mock-Test 2021 – 29...

IAS Prelims Mock-Test 2021 – 29 June

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

 

1.Consider the following statements regarding integrated theatre commands

1. It is a unified command under which all the resources of the Army, the Navy, and the Air Force are pooled, depending on the threat perception.

2. Five such commands have been created in the country so far.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

 

2.Consider the following statements

1. He was the originator of the Sant Mat sects

2. Some of his great writings are Bijak, Anurag Sagar, and Sakhi Granth

3. He was a saint of combined mystical nature (Nath tradition, Sufism, bhakti)

Identify the above personality:

(a) Baba Farid

(b) Ravidas

(c) Namdev

(d) Kabir das

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 29 June, 2021

 

3.Consider the following statements regarding “Scheme for Financial Assistance to States for Capital Expenditure”

1. It is aimed at boosting capital expenditure by the State Governments who are facing a difficult financial environment this year due to the shortfall in tax revenue arising from the COVID-19 pandemic

2. Under the scheme, the States get permission to raise additional funds equivalent to 2 % of GSDP on completion of reforms in each of the four citizen-centric reform areas as prescribed by the ministry of finance

3. Under the scheme, an amount of Rs.2,000 crore is earmarked for the States that will complete at least three out of the four stipulated reforms.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1,2

(b) 2,3

(c) 1,3

(d) 1,2,3

 

4.Consider the following four citizen-centric reforms listed by GoI for states to get financial benefit under “Scheme for Financial Assistance to States for Capital Expenditure”

1. One Nation One Ration Card System

2. Ease of doing business reform

3. Digital India Programme

4. Power Sector reforms.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1,2

(b) 1,4

(c) 2,3,4

(d) 1,2,4

IAS Prelims Mock-Test 2021 – 29 June_50.1

For more details Click Here

 

5.Convention no. 87 and 98 of ILO has not been ratified by India. These conventions are-

(a) Equal Remuneration Convention and Minimum Age Convention

(b) Freedom of Association and Protection of Right to Organise and Right to Organise and Collective Bargaining

(c) Forced Labour Convention and Abolition of Forced Labour Convention

(d) Discrimination (Employment Occupation) convention and Minimum Age Convention

 

6.Recently Vandana Aggarwal committee was seen in the news. It is associated with-

(a) Devise regulatory framework for core investment companies

(b) Promoting Digital lending in India

(c) Restructuring of regional rural banks

(d) examine global best practices in ship financing and leasing

IAS Prelims Mock-Test 2021 – 29 June_60.1

UPSC Prelims (Paper-I + Paper-II) 2021 Online Test Series

 

7.Recently Euphlyctis Kerala a new species was found in the foothills of western ghats. It is a-

(a) Flying fox

(b) Species of bamboo tree

(c) skittering frog

(d) Vultures

 

8.Which of the following are application of LIDAR technology

1. calculating phytoplankton fluorescence and biomass in the ocean surface

2. unearthing geomorphology

3. Analysis of seed dispersions in soil

4. Self-driving cars

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1,2

(b) 2,3,4

(c) 1,3

(d) 1,2,3,4

IAS Prelims Mock-Test 2021 – 29 June_70.1

Get free video for UPSC CSE preparation and make your dream of becoming an IAS/IPS/IRS a reality

9.Consider the following statements regarding Nirbhaya missile

1. The missile similar in appearance to the U.S. Tomahawk

2. This has been developed with the collaborative efforts of Russia.

3. The Nirbhay subsonic cruise missile, having a range of around 1,000 km is developed by DRDO

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1,2

(b) 2,3

(c) 1,3

(d) 1,2,3

10.Consider the following statements regarding Indira Gandhi Canal

1. Indira Gandhi Canal serves an irrigation network in four north-western states of India.

2. It starts from the Harike Barrage at Sultanpur, a few kilometers below the confluence of the Sutlej and Beas rivers in Punjab state.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – 28 June

 

Ans: 1(a), 2(d), 3(c), 4(d), 5(b), 6(d), 7(c), 8(d), 9(c), 10(a)

Sharing is caring!

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?