IAS Prelims Mock-Test 2021 – 26 June_00.1
UPSC Exam   »   IAS Prelims Mock-Test 2021 – 26...

IAS Prelims Mock-Test 2021 – 26 June

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

 

1. Consider the following statements regarding Lothal

  1. Excavations have revealed the world’s oldest known Natural dock was connected to an old course of the Sabarmati River.
  2. The site has been enlisted as a UNESCO World Heritage Site in 2017.
  3. The national maritime heritage is proposed to be built here.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 3 only

 

2. Consider the following statements regarding Information Fusion Centre-Indian Ocean Region (IFC-IOR) 

  1. The IFC has been established at Gurugram, India and is collocated with Information Management and Analysis Centre which is jointly administered by the Indian Navy and Indian Coast Guard.
  2. IFC-IOR was convened in 2016 to effectively keep track of the shipping traffic.
  3. Recently UK has become the first country to post International Liaison Officer to IFCIOR.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – 26 June_50.1

For more details Click Here

 

3. Which among the following are the members of the Indian Ocean Commission (IOC)

  1. Madagascar
  2. Mauritius
  3. Seychelles
  4. Maldives
  5. India

Select the correct code from below

(a) 1, 2 and 3 only

(b) 1, 3, 4 and 5 only

(c) 2, 3 and 5 only

(d) 1, 2, 3, 4 and 5

 

4. Consider the following statements regarding Tax Inspectors Without Borders (TIWB)

  1. It is a joint initiative of the United Nations Development Programme (UNDP) and the WTO.
  2. The focus of the programme will be in the area of International Taxation and Transfer Pricing.
  3. This programme has been launched in Bhutan.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 3 only

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 178, 25 June

 

5. Black Sea is connected to the Sea of Azov by the –

(a) Bering strait

(b) Bosporous Strait

(c) Bass Strait

(d) Kerch strait

 

6. Which among the following countries touch borders with Black Sea

  1. Russia
  2. Ukraine
  3. Turkey
  4. Moldova
  5. Bulgaria

Select the correct code from below

(a) 1, 2, 3 and 5 only

(b) 1, 3 and 4 only

(c) 2, 3 and 5 only

(d) 1, 2, 3, 4 and 5

IAS Prelims Mock-Test 2021 – 26 June_60.1

UPSC Prelims (Paper-I + Paper-II) 2021 Online Test Series

 

7. Suez canal recently seen in the news connects –

(a) Mediterranean sea to Red sea

(b) Black sea to Red sea

(c) Caribbean Sea to Pacific Ocean

(d) Baltic sea to White Sea

 

8. Recently Project Seabird was seen in the news. It is –

(a) Country’s largest UN peacekeeping exercise in the Mediterranean Sea

(b) Programme of removing oil spill from oceans via oil-eating bacteria

(c) Programme of conservation of avian species near coasts

(d) country’s largest naval infrastructure project

IAS Prelims Mock-Test 2021 – 26 June_70.1

Get free video for UPSC CSE preparation and make your dream of becoming an IAS/IPS/IRS a reality

 

9. Consider the following statements regarding ranked voting system:

  1. The method gives voters the option of ranking candidates on the ballot in order of their preference rather than cast a single vote for one person.
  2. The voting process is especially useful for avoiding costly runoff elections in crowded races where the winning candidate often fails to get more than 50% of the vote.
  3. If no candidate received a majority of the first-preference votes then elections are freshly called.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

 

10. “Race To Zero Campaign” recently seen in the news, is an initiative of –

(a) World bank

(b) UNEP

(c) NITI Ayog

(d) UNFCC

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 25 June, 2021

Ans: 1(d), 2(a), 3(a), 4(b), 5(d), 6(a), 7(a), 8(d), 9(a), 10(d)

Sharing is caring!

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?