IAS Prelims Mock-Test 2021 – 2 July_00.1
UPSC Exam   »   IAS Prelims Mock-Test 2021 – 2...

IAS Prelims Mock-Test 2021 – 2 July

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

 

1. Consider the following statements

  1. Any act that obstructs or impedes either House of the state legislature in performing its functions, or which obstructs or impedes any Member or officer of such House in the discharge of his duty it is treated as a breach of privilege.
  2. Both the Articles, Article 19(1)(a) and Article 105 of the Constitution talks about freedom of speech but Article 105 applies to the members of parliament not subjected to any reasonable restriction and the former one applies to citizens but is subject to reasonable restrictions.
  3. Currently, there are no clear, notified rules to decide what constitutes a breach of privilege, and the punishment it attracts.

Which of the statements given above is/are correct?

(a)          1,2

(b)          2,3

(c)           1,3

(d)          1,2,3

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 2 July, 2021

 

2. Consider the following statements regarding the One Nation One Ration Card (ONORC)?

  1. The Centre had even set the implementation of ONORC as a precondition for additional borrowing by states
  2. Anyone who has not enrolled his/herself for adhaar card is not able to get ration as under the scheme.

  Which of the statements given above is/are correct?

(a)          1 only

(b)          2 only

(c)           Both 1 and 2

(d)          Neither 1 nor 2

Technology in Agriculture: India Digital Ecosystem of Agriculture (IDEA)

 

3. Consider the following statements

  1. India is Asia’s fourth-largest medical device market
  2. The Pharmaceutical industry in India is the 2nd largest in the world in terms of volume and14th largest in terms of value,
  3. India is the largest provider of generic drugs globally

    Which of the statements given above is/are correct?

(a)          1,2

(b)          2,3

(c)           1,3

(d)          1,2,3

 

4. Many a time “West Texas Intermediate “ term is seen in the news on the economy. The west Texas Intermediate is a kind of –

(a)          Bullion market

(b)          Commodity Market

(c)           Index-based trading of global depository receipts

(d)          Gasoline

IAS Prelims Mock-Test 2021 – 2 July_50.1

For more details Click Here

 

5. Consider the following statements regarding Enforcing Contracts Portal

  1. This portal has been launched by the Ministry of Finance
  2. The portal is envisioned to be a comprehensive source of information pertaining to the legislative and policy reforms being undertaken to improve the ease of doing business.
  3. This portal allows the applicant to know the status of its shares and even freeze them in its Demat account

Which of the statements given above is/are correct?

(a)          1,2

(b)          2,3

(c)           1,3

(d)          1,2,3

 

6. Recently “NATRAX” was seen in the news. It is-

(a)          The world’s first wooden satellite

(b)          News species of Lizard in western ghats

(c)           Malware

(d)          Asia’s largest track

IAS Prelims Mock-Test 2021 – 2 July_60.1

UPSC Prelims (Paper-I + Paper-II) 2021 Online Test Series

 

7. Consider the following statements regarding Benefits of currency swap agreements SAARC currency swap facility

  1. SAARC currency swap facility came into operation in 2012 with an intention to provide a backstop line of funding for short term foreign exchange liquidity requirements or balance of payment crises till longer-term arrangements are made
  2. The framework provides currency swap withdrawals in Indian Rupee only

 Which of the statements given above is/are correct?

(a)          1 only

(b)          2 only

(c)           Both 1 and 2

(d)          Neither 1 nor 2

 

8. Which of the following are part of SAARC as well as BIMSTEC

(a)          Bangladesh, Bhutan Myanmar, Nepal,

(b)          Bangladesh, Bhutan, Maldives, Nepal,

(c)           Bangladesh, Sri Lanka, Thailand, Bhutan

(d)          Bangladesh Nepal Srilanka India

IAS Prelims Mock-Test 2021 – 2 July_70.1

Get free video for UPSC CSE preparation and make your dream of becoming an IAS/IPS/IRS a reality

 

9. Recently ‘Icius Tukarami’ species were found in Maharashtra. These are-

(a)          Jumping Frogs

(b)          Jumping Spiders

(c)           Jumping Crocodiles

(d)          Jumping Fishes

 

10. Which of the following are conferred GI tags

  1. Khola Chilli
  2. Palani Panchamirtham
  3. Guchhi Mashroom
  4. Leteku mangoes

   Select the correct code:

(a)          1,2,3

(b)          2,4

(c)           1,3

(d)          1,2,3.4

IAS Prelims Mock-Test 2021 – 1 July

 

Ans. 1(d), 2(a), 3(c), 4(d), 5(a), 6(d), 7(a), 8(d), 9(b), 10(a)

Sharing is caring!

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?