IAS Prelims Mock-Test 2021 – 1 July_00.1
UPSC Exam   »   IAS Prelims Mock-Test 2021 – 1...

IAS Prelims Mock-Test 2021 – 1 July

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

 

1. The second judges’ case and Third judges’ case are sometimes seen in the news. It is associated with-

(a) Separation of powers between judiciary and executive

(b) The superiority of Fundamental rights over directive principles

(c) Anti defection law

(d) Collegium system of the Supreme Court

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 29 June, 2021

 

2. Consider the following pairs

  1. Kaji Nemu- lemons
  2. Leteku-Jute
  3. Bao Dhaan-Rice

Which of the pairs given above is/are correct?

(a) 1,2

(b) 2,3

(c) 1,3

(d) 1,2,3

 

3. Consider the following statements regarding Zen Buddhism recently seen in the news

  1. Zen Buddhism is a branch of Hinayana Buddhism practiced in Japan
  2. There are three main traditional schools of Zen in Japan are – The Soto Sect, The Rinzai School, and The Obaku Sect

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

 

4. Consider the following statements regarding Digital Millennium Copyright Act

  1. The Digital Millennium Copyright Act, or DMCA, is an international law passed by the UN and is among the world’s first laws recognizing intellectual property on the internet.
  2. The law oversees the implementation of the two treaties signed and agreed upon by member nations of the World Intellectual Property Organisation (WIPO) namely the WIPO Copyright Treaty and the WIPO Performances and Phonograms
  3. All WIPO members are part of the UN

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1,2

(b) 2,3

(c) 2 only

(d) 1,2,3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – 1 July_50.1

For more details Click Here

 

5. Jinsha river recently seen in news is located in-

(a) Bangladesh

(b) Bhutan

(c) Nepal

(d) China

 

6. Consider the following pairs

  1. Baihetan Dam: Russia
  2. Three Gorges Dam: China
  3. Tala Dam: Nepal

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1,2

(b) 2,3

(c) 2 only

(d) 1,2,3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – 1 July_60.1

UPSC Prelims (Paper-I + Paper-II) 2021 Online Test Series

 

7. Consider the following statements regarding the Agni P missile

  1. It is the two-stage and solid-fuelled weapon system guided by inertial navigation systems based on advanced ring-laser gyroscopes.
  2. This missile has a range between 3000 km to 5000 km,

       Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

 

8. Recently Researchers have claimed to have found an ancient human skull. The skull was found in the Songhua river that could belong to an altogether new species of humans namely dragon man. Songhua river is located in-

(a) Russia

(b) Egypt

(c) Indonesia

(d) China

IAS Prelims Mock-Test 2021 – 1 July_70.1

Get free video for UPSC CSE preparation and make your dream of becoming an IAS/IPS/IRS a reality

 

9. Recently “Cyber Capabilities and National Power” was released. It was released by-

(a) FATF

(b) OECD

(c) International Institute for Strategic Studies (IISS).

(d) World Economic forum

 

10. Consider the following statements regarding Pradhan Mantri Formalisation of Micro Food Enterprises (PM FME)

  1. It aims to bring in new technology, apart from affordable credit to help small entrepreneurs penetrate new markets
  2. Under the PM FME scheme, micro-enterprises will get a 35% subsidy on project cost, with a ceiling of Rs 10 lakh.
  3. The beneficiaries will have to contribute at least 25% of the project cost while the balance will come from loans.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1,2

(b) 2,3

(c) 2 only

(d) 1,2,3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – 30 June

 

Ans: 1(d), 2(c), 3(b), 4(c), 5(d), 6(c), 7(a), 8(d), 9(c), 10(a)

Sharing is caring!

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?