IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 80, 25 December

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following film media units merger approved by the Cabinet with the National Film Development Corporation (NFDC) Ltd.?
1. Films Division
2. Directorate of Film Festivals
3. National Film Archives of India
4. Children’s Film Society, India
Choose the correct answer
(a) 1,3 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which of the following areas is/are covered under the Electricity (Rights of Consumers) Rules, 2020?
1. Rights of consumers and Obligations of Distribution licensees
2. Consumer as ‘prosumer’
3. Compensation mechanism and Grievance redressal mechanism
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
3. Which of the following statement(s) is/are correct about the ancient site of the Great Stupa at Sanchi?
1. One of the most important Buddhist centres, the discovery of Sanchi has vastly transformed our understanding of early Buddhism.
2. The rulers of Bhopal, Shahjehan Begum and her successor Sultan Jehan Begum, provided money for the preservation of the ancient site of Sanchi.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 79, 24 December
4. From season to season, variations in the length of daytime and night time are because of:
(a) The rotation of the earth on its axis
(b) Latitudinal position of the place
(c) The revolution of the earth around the Sun in an elliptical manner
(d) Revolution of the earth on a tilted axis.
5. In which of the following aspects Parliamentary Committee on Management of Covid-19 has made a detailed assessment?
1. Preparedness
2. Augmentation of Health Infrastructure
3. Social and Economic Impact
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here
6. Consider the following statements regarding Natural Gas.
1. It is mainly extracted from the petroleum deposits deep beneath the earth. It occurs just above the layer of crude oil, as gases are lighter than oil
2. In India, Jaisalmer, Krishna Godavari delta, Tripura and some areas offshore in Mumbai have natural gas resources.
3. The Gas Authority of India Limited was set up in 1982 as a public sector undertaking to transport and market natural gas.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 78, 23 December
7. Which of the following rivers of the Indian Peninsula flowing towards the west?
(a) Godavari
(b) Krishna
(c) Tapti
(d) Son
8. From ‘Ten Degree Channel’ which of the following island is separated?
(a) Nicobar and Sumatra
(b) Sumatra and Java
(c) Andaman and Nicobar
(d) Maldives and Lakshadweep

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 77, 22 December
9. Which of the following projects are supported by the World Bank?
1. Strengthening Teaching-Learning and Results for States (STARS) Project
2. National Hydrology Project
3. National Biopharma Mission
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 76, 18 December
10. Consider the following statements regarding the USA Award ‘Legion of Merit’.
1. It is one of the USA’s highest military decorations, the award was instituted in 1942 by former President Franklin D. Roosevelt.
2. It is awarded to members of the USA armed forces and also members of foreign (i.e. non-USA) armed forces and sometimes heads of state or government.
3. The award is presented to foreign recipients in four categories: Chief Commander, Commander, Officer and Legionnaire.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(d), 2(d), 3(c), 4(d), 5(d), 6(a), 7(c), 8(c), 9(d), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 25 December, 2020

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?