IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 79, 24 December

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following is designated as an Intangible Cultural Heritage by the UNESCO in 2020?
(a) Malaysia street culture
(b) Singapore’s street hawker culture
(c) China’s music
(d) Finland’s music and sauna culture

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which of the following is/are true regarding the spread of Shigella infection?
1. The infection is known to spread person-to-person when the bacteria is swallowed accidentally.
2. The bacteria, after entering the body through ingestion, attack the epithelial lining of the colon resulting in inflammation of the cells and subsequently the destruction of the cells in severe cases.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

3. Consider the following statements regarding the CBI.
1. The Central Bureau of Investigation (CBI) is operating under the jurisdiction of the Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions, the CBI is headed by the Director.
2. CBI, India’s first agency to investigate corruption, the Special Police Establishment, was set up in 1941.
3. In 1946, it was brought under the Home Department and its remit was expanded to investigate corruption in central and state governments under the Delhi Special Police Establishment Act.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1,2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 78, 23 December
4. Consider the following statements regarding the Fundamental duties of an Indian citizen.
1. To enforce these duties, a legislative process has been provided.
2. They are correlative to legal duties.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
5. Consider the following statements regarding the ‘FRUITS’ portal for land records.
1. FRUITS stands for Farmer Registration and Unified Beneficiary Information System which is a portal and a project of e-governance by Karnataka Government.
2. The portal was integrated into the Bhoomi portal of the State for fetching and validating land details.
3. It will eliminate the visit of farmers to sub-registrar offices.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1,2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 77, 22 December
6. Which of the following is/are the key findings of the ‘COVID-19 Vaccine and Rural India’ survey conducted by Gaon Connection?
1. Less than half (44%) the respondents were willing to pay for vaccination against COVID-19.
2. 36% said outright that they would not pay for it.
3. 43.5% of those surveyed said vaccines should first be given to doctors and nurses.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1,2 and 3

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here
7. Consider the following statements regarding the management of minor minerals in India.
1. To prevent illegal mining of minor minerals, State Governments have the power to frame rules.
2. State Governments have the power to grant mining leases of minor minerals, but the powers regarding the formation of rules related to the grant of minor minerals lie with the Central Government.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 76, 18 December
8. Consider the following statements regarding a digital signature.
1. To sign an electronic document, it is an electronic method and also ensures that the original content remains the same.
2. It is used to serve as a proof of identity of an individual to access information.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 75, 17 December
9. Which of the following is an ‘extended producer responsibility’ that was introduced as an important feature in India?
(a) The Recycled plastic (Manufacturing and Usage) Rules, 1999
(b) The Bio-medical Waste (Management and Handling) Rules, 1998
(c) The Food Safety and Standard Regulations, 2011
(d) The e-Waste (Management and Handling) Rules, 2011
10. Consider the following statements regarding an Amnesty International.
1. It is a non-governmental organization to help people voluntary very poor, people.
2. It is a global Human Rights Movement.
3. It is an agency of the United Nations to help refugees of civil wars.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) 1,2 and 3
Ans: 1(b), 2(c), 3(d), 4(d), 5(d), 6(d), 7(a), 8(c), 9(d), 10(b)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 24 December, 2020

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD