IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 78, 23 December

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the statements regarding the Centre for Development of Telematics (C-DOT).
1. It was established in 1982 as an autonomous Telecom R&D centre of DoT, Government of India.
2. It is a registered society under the Societies Registration Act, 1860.
3. It is a registered ‘public-funded research institution’ with the Department of Scientific and Industrial Research (DSIR), Ministry of Science & Technology.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. In which of the following states, the largest number of the Leopards have been estimated as per a recent report ‘Status of leopards in India, 2018’ released by the Ministry of Environment, Forest and Climate Change?
(a) Madhya Pradesh
(b) Karnataka
(c) Maharashtra
(d) Tamil Nadu
3. Who administered the oath of office to the governor?
(a) The Chief Justice of the Supreme Court
(b) The President of India
(c) The Chief Justice of the concerned state high court
(d) The Prime Minister of India

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 77, 22 December
4. Consider the following statements regarding the National Investment and Infrastructure Fund (NIIF).
1. NIIF’s mandate includes investing in areas such as energy, transportation, housing, water, waste management and other infrastructure-related sectors in India.
2. NIIF currently manages three funds each with its distinctive investment mandate. The funds are registered as Alternative Investment Fund (AIF) with the Securities and Exchange Board of India (SEBI).
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 76, 18 December
5. Which of the following is/are the significance of the Recognition of Prior Learning (RPL)?
1. Through RPL, the aim is to align the competencies of the pre-existing workforce of the country to the standardized framework.
2. Certification builds confidence, brings respect and provides recognition to the candidates.
3. Supporting formalization of the informal learning of youth will supplement their efforts in finding sustainable livelihood opportunities and reduce inequalities based on privileging certain forms of knowledge over others.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
6. Consider the following statements regarding the Bengal revolutionary organizations in the 1920s.
1. Yugantar group backed the efforts of J.M.Sengupta.
2. The most active and famous was the Chittagong Revolt group under Surya Sen.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 75, 17 December
7. Consider the statements regarding the use of National Flag.
1. The National Flag can be used as a covering for the statue or monument of freedom fighters.
2. The flag shall not be draped over the hood, top, sides or back of a vehicle, train, boat or an aircraft.
3. The flag shall not be used for commercial purposes in violation of the Emblems and Names (Prevention of Improper Use) Act, 1950.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here
8. Which of the following statement(s) is/are correct about Revolutionary terrorism?
1. Ramprasad Bismil, Ashfaqullah Khan and Rajendra Lahiri were hanged in Lahore Conspiracy Case.
2. Bhagat Singh, Sukhdev and Rajguru were tried in the Kakori Train Robbery case.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 75, 17 December
9. Consider the following statements regarding the shigella infection.
1. The bacteria is one of the prime pathogens responsible for causing diarrhoea.
2. The infection is known to spread person-to-person when the bacteria is swallowed accidentally.
3. Shigellosis, or Shigella infection, is a contagious intestinal infection.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 74, 16 December
10. Which of the following statement(s) is/are correct about the organisation of Parliament under the Constitution of India?
1. In 1954, the Hindi names ‘Rajya Sabha’ and ‘Lok Sabha’ were adopted by the Council of States and the House of People respectively.
2. Under the Constitution, the Parliament of India consists of three parts viz, the President, the Council of States and the House of the People.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(b), 2(a), 3(c), 4(c), 5(d), 6(b), 7(b), 8(d), 9(d), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 23 December, 2020

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD