IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 77, 22 December

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. In which of the following state in india Monkey Rehabilitation Centre for Monkeys (Primate) was opened?
(a) Tripura
(b) Telangana
(c) Nagaland
(d) Punjab

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding the Generalised System of Preferences (GSP).
1. GSP was instituted on January 1, 1976, by the Trade Act of 1974.
2. It is a U.S. trade program designed to promote economic growth in the developing world by providing preferential duty-free entry for up to 4,800 products from 128 designated beneficiary countries and territories.
3. GSP has been given on non-reciprocal basis. Yet the US has linked it with market access and tariff reduction which is against the basic tenets of GSP.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 76, 18 December
3. Which of the following statement(s) is/are true about mutation?
1. Mutation is a change in the genetic sequence of the virus.
2. In the case of SARS-CoV-2, which is an Ribonucleic acid (RNA) virus, a mutation means a change in the sequence in which its molecules are arranged. SARS-CoV-2 is the virus that causes Covid-19.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
4. Which of the following games is/are included recently by the Ministry of Youth Affairs and Sports in Khelo India Youth Games 2021?
1. Gatka
2. Kalaripayattu
3. Thang-Ta and Mallakhamba
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 75, 17 December
5. Consider the following statements regarding the Election Commission.
1. The ELection Commission of India is a 5-member body.
2. Union Ministry of Home Affairs decides the election schedule for the conduct of both general elections and bye-elections.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
6. In which of the following years the Vernacular Press Act was passed?
(a) 1870
(b) 1874
(c) 1878
(d) 1899

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here
7. Which of the following is/are the major tributaries of Mahanadi River?
1. Seonath River
2. Hasdeo River
3. Jonking River
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2and 3
8. Consider the following statements regarding Sentinelese.
1. The Sentinelese, a most secluded, is a particularly vulnerable tribal group (PVTG) who reside in complete isolation on the island.
2. They are among the five in the Andaman and Nicobar Islands which include Great Andamanese, Onge, Jarawa, and Shompens.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 74, 16 December
9. With which of the following events Khudiram Bose is/are associated?
1. Anushilan Samiti
2. Partition of Bengal protest
3. Assasination of District Magistrate of Muzaffarpur
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2and 3
10. Consider the following statements regarding the National Commission for Minorities.
1. NCM consists of a Chairperson, a Vice-Chairperson and three members and all of them shall be from amongst the minority communities.
2. Each Member holds office for a period of five years from the date of assumption of office.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(b), 2(c), 3(c), 4(d), 5(b), 6(c), 7(d), 8(c), 9(d), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 22 December, 2020

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?