IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 76, 18 December

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following indices is/are the part of the Human Development Index Report 2020?
1. Gender Development Index (GDI)
2. Multidimensional Poverty Index (MPI)
3. Gender Inequality Index (GII)
4. Inequality-adjusted Human Development Index (IHDI)
Choose the correct answer
(a) 1,2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1,2, 3 and 4

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA).
1. Enacted in 2017, it is a US federal law that imposed sanctions on Iran, North Korea and Russia.
2. The Act empowers the US President to impose at least five of the 12 listed sanctions on persons engaged in a “significant transaction” with Russian defence and intelligence sectors.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 75, 17 December
3. Which of the following statement(s) is/are correct about the town planning of the Harappan settlements?
1. These setllements was established along a grid and is the basic layout which was deined by a large streets running north south and east-west and frotification all around.
2. The Indus Saraswati cities overall layout is distinguished by the orientation of states and buildings according to the cardinal directions namely, east-west and north-south.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
4. Consider the stetaments regarding Doctrine of separation of power.
1. The doctrine of separation of power is a part of the basic structure of the Indian Constitution, even though it is not specifically mentioned in its text.
2. One of the features of the doctrine is that one arm of the state should not interfere in the functioning of the other organs or exercise a function of another organ.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 74, 16 December
5. Which of the following statements regarding the literary sources available for reconstructing the ancient Indian history is/are correct?
1. Various inscriptions, coins and local chronicles indicate an effort towards history writing.
2. We cans ay that most of the ancient literature is religious in nature, and those which are claimed to be history by Indians, i.e., puranic and epic literature. It contain no definite dates for events and kings.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
6. Which of the following statement(s) is/are correct about the Quality Council of India (QCI)?
1. It was set up in 1995 and is a pioneering experiment of the Government of India in setting up organizations in partnership with the Indian industry.
2. Indian industry is represented in QCI by three premier industry associations namely Associated Chambers of Commerce and Industry of India (ASSOCHAM), Confederation of Indian Industry (CII) and FICCI.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here
7. Consider the following statements regarding CMS-01 Satellite.
1. It is a communication satellite launched by the Indian Space Research Organisation (ISRO) on board the PSLV-C50.
2. The satellite is expected to have a life of more than seven years.
3. CMS-01 is a communications satellite envisaged for providing services in extended C Band of the frequency spectrum.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
8. The example of agriculture price support program is?
(a) A price ceiling
(b) A price floor
(c) Equilibrium pricing
(d) None of the above

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 73, 15 December
9. Which of the following statements is/are correct with respect to the Directive Principles of State Policy (DPSP)?
1. DPSPs are borrowed from the Constitution of Ireland.
2. DPSPs are ideals which are not legally enforceable by the courts for their violation.
3. The DPSP followed the idea of the ‘Instrument of Instructions’ of the Government of India Act of 1935.
4. They embody the concept of a ‘police state’.
Options:
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 2, 3 and 4
(d) 2 and 3 only
10. Consider the following statements with respect to the National Hydrology Project:
1. The project aims at improving the extent, reliability and accessibility of water resources information and to strengthen the capacity of targeted water resource management institutions in India.
2. It is a Centrally Sponsored Scheme.
3. The National Water Informatics Centre (NWIC) has been established under the project as a nationwide repository of water resources data.
Which of the given statement/s is/are correct?
(a) 1 and 3 only
(b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) All of the above
Ans: 1(d), 2(c), 3(c), 4(c), 5(c), 6(b), 7(d), 8(b), 9(a), 10(a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 18 December, 2020

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?