IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 75, 17 December

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s) is/are correct about 3D Printing?
1. In 3D Printing, China remains the global leader with more than 35% market share.
2. By using successive layers of materials, it produces new products like plastic, resin, ceramic, etc.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding the Constitution of India.
1. The Constitution itself gives, under Article 136, the Supreme Court the power to review any of its judgments or orders.
2. In a 1975 ruling, Justice Krishna Iyer said a review can be accepted “only where a glaring omission or patent mistake or like grave error has crept in earlier by judicial fallibility”.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 74, 16 December
3. Which of the following statement(s) is/are correct about OCI Cardholders?
1. Government of India launched the ‘Overseas Citizenship of India (OCI) Scheme’ by making amendments to Citizenship Act, 1955 in 2003.
2. On 07 January 2013, the Government of India discontinued the PIO card and merged it with OCI card.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
4. Consider the following statements regarding Quality Control Oder.
1. The Quality Control Order shall apply to (Toys) Product or material designed or clearly intended for use in play by children under 14 years of age.
2. It exempts goods manufactured & sold by registered Handicrafts artisans from use of BIS Standard Mark.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 73, 15 December
5. Which of the following statement(s) is/are correct regarding the the stagnation and deterioration of Agriculture during British period?
1. Indian agriculture began to stagnate as a result of overcrowding of agriculture, excessive land revenue demand, growth of landlordism, increasing indebtedness, etc.
2. Overcrowding of agriculture and increase in sub-infeudation led to subdivision and fragmentation of land into small holdings most of which could not maintain their cultivators.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here
6. What are the reasons of Microclimatic Zones Shifting?
1. Disappearing wetlands
2. Land-use patterns
3. El-Nino
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
7. The UK Sinha committee on MSMEs is appointed by which of the following organisation or body?
(a) Ministry of MSME
(b) NITI Aayog
(c) Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises
(d) Reserve Bank of India

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 72, 14 December
8. Which of the following statement(s) is/are correct about Uighurs?
1. Uighurs are a Muslim minority community concentrated in the country’s northwestern Xinjiang province.
2. They claim closer ethnic ties to Turkey and other central Asian countries than to China, by brute and brutal force.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
9. Bardoli resolution was passed after which incident?
(a) Death of Lala Lajpat Rai
(b) Jallianwala Bagh massacre
(c) Prison to Mahatma Gandhi
(d) Chauri Chaura incident

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 70, 11 December

10. Consider the following statement(s) regarding DakPay.
1. It is a new digital payment application launched by the Department of Posts and the India Post Payments Bank (IPPB).
2. DakPay is a suite of digital financial and assisted banking services provided through the postal network to cater to the financial needs of various sections of society, particularly those living in rural areas.
3. The services include free-of-cost money receipts and transfers at doorsteps, and scanned QR codes, to make payments for a range of utility and banking services.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(b), 2(b), 3(d), 4(c), 5(c), 6(a), 7(d), 8(c), 9(d), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 17 December, 2020

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD