IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 74, 16 December

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s) is/are correct about meteor showers?
1. Meteors are bits of rock and ice that are ejected from comets as they manoeuvre around their orbits around the sun.
2. Meteor showers are witnessed when Earth passes through the trail of debris left behind by a comet or an asteroid.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding Member of Parliament local area development (MPLAD) scheme.
1. It was launched in 1991 and the scheme is fully funded by the Government of India.
2. Seeks to provide a mechanism for the Members of Parliament to recommend works of developmental nature for creation of durable community assets and for provision of basic facilities including community infrastructure, based on locally felt needs.
3. The annual MPLADS fund entitlement per MP constituency is Rs. 5 crores.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 73, 15 December
3. Consider the following statements regarding Dhrupad.
1. It is originated and developed in the Rajput kingdoms during the Mughal period.
2. Dhrupad Alap uses Sanskrit syllables from Mantra.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
4. Consider the following statements regarding Black Fungus.
1. It is also known as Mucormycosis or zygomycosis.
2. It is a serious but rare fungal infection.
3. It mainly affects people who have health problems or take medicines that lower the body’s ability to fight germs and sickness.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 72, 14 December
5. Which of the following statement(s) is/are correct regarding Saksham?
1. It is launched recently and is the 5th and the last Offshore Patrol Vessel (OPV) designed and built by Goa Shipyard Limited (GSL) for the Indian Coast Guard.
2. These OPVs will form a formidable part of the Coast Guard Fleet and used for protection of Exclusive Economic Zone of territorial water of the Nation.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here
6. Why Gandhiji established ‘Tolstoy Farm’ in South Africa?
1. To house the families of the Satyagrahies to give them away to sustain themselves in South Africa.
2. All those who had lost their jobs and homes by their participation in the Satyagraha could be settled there.
3. It was named after a famous Persian writer admired by Gandhiji’s.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
7. Consider the following statements regarding Cannabis.
1. According to the WHO, cannabis is by far the most widely cultivated, trafficked and abused illicit drug in the world.
2. The major psychoactive constituent in cannabis is Delta9 tetrahydrocannabinol (THC).
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 70, 11 December
8. Which of the following statement(s) is/are correct about Mission Amrut?
1. Amrut is Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation and was launched in 2017.
2. The Priority zone of the Mission is water supply followed by sewerage.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
9. How many Harappan settlements have been explored till the time of partition of India?
(a) 30
(b) 35
(c) 40
(d) 45

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 69, 10 December
10. What do you mean by the ‘carrot and stick policy’ envisaged by the British government after the end of the First World War?
1. The Montagu-Chelmsford Reforms represented the stick.
2. The carrot was represented by measures such as the Rowlatt Act.
Chosoe the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(c), 2(b), 3(b), 4(d), 5(c), 6(a), 7(c), 8(b), 9(c), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 16 December, 2020

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD