IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 73, 15 December

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following pairs is/are correctly matched?

        Institution                             Founder

  1. Fort William College –          Arthur Wellesley
  2. Sanskrit College at Benaras – William Jones
  3. Calcutta Madarasa –               Warren Hastings

Choose the correct answer

(a) 1 and 3

(b) 1 and 2

(c) 1 only

(d) 3 Only

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch

2. Consider the following statements regarding Madden-Julian Oscillation or MJO.
1. It is an eastward-moving band of rain clouds that travels around the globe-spanning 12,000–20,000 km across the tropical oceans returning to its initial starting point in 30 to 60 days.
2. The MJO consists of two parts, or phases: one is the enhanced rainfall (or convective) phase and the other is the suppressed rainfall phase.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 72, 14 December
3. Which of the following states of India does not avail the benefits of the scheme for “Special Assistance to States for Capital Expenditure”?
(a) Maharashtra
(b) Uttar Pradesh
(c) Tamil Nadu
(d) Rajasthan

4. When is National Energy Conservation Day 2020 observed?
(a) 5 December
(b) 10 December
(c) 12 December
(d) 14 December

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 71, 12 December
5. Which of the following pairs is/are correctly matched?
Famous Shrine                                            Location
1. Alchi Temple Complex –                             Ladakh
2. Tabo Monastery and Temple Complex –    Spiti Valley
3. Lhotsava Lhakhang temple, Nako –            Zanskar Valley
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here
6. Consider the following statements regarding the Delimitation Commission or Boundary Commission.
1. These bodies are so powerful that its orders have the force of law and they cannot be challenged before any court.
2. According to the Delimitation Commission Act, 2002, the Delimitation Commission appointed by the Centre has to have three members: a serving or retired judge of the Supreme Court as the chairperson, and the Chief Election Commissioner or Election Commissioner nominated by the CEC and the State Election Commissioner as ex-officio members.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 70, 11 December
7. Which of the following statement(s) is/are correct about Krishna Water Disputes Tribunal (KWDT)?
1. In 1968, the Krishna Water Disputes Tribunal (KWDT) was set up under the Inter-State River Water Dispute Act, 1956, and presented its report in 1973.
2. The report, which was published in 1976, divided the 2060 TMC (thousand million cubic feet) of Krishna water at 75 per cent dependability into two parts.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
8. By way of taxes and other receipts, all revenues received by the Union Government for the conduct of Government business are credited to the:
(a) Contingency Fund of India
(b) Public Account
(c) Consolidated Fund of India
(d) Deposits and Advances Fund

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 69, 10 December
9. In which state of India the Myristica swamp treefrog has been recorded recently?
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Andhra Pradesh
(d) Maharashtra

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 67, 8 December
10. With which of the following the Directive Principles of State Policy constitute limitations upon?
1. Legislative Function
2. Executive Function
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(d), 2(c), 3(c), 4(d), 5(a), 6(c), 7(d), 8(c), 9(a), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 15 December, 2020

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD