IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 72, 14 December

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Recent Virtual Summit between India and Uzbekistan focuses on;
(a) Renewable energy
(b) Digital Technologies
(c) Cybersecurity and sharing of information
(d) All of the above

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding Climate Ambition Summit 2020.
1. It is hosted by the United Nations, the United Kingdom and France in partnership with Chile and Italy.
2. Its objective is to set out new and ambitious commitments under the two pillars of the Paris Agreement that are mitigation and adaptation.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 71, 12 December
3. In context to the cultural history of India, the term Panchayatan means;
(a) a style of temple construction
(b) a religious sect
(c) an assembly of village elders
(d) an administrative functionary
4. Which of the following is/are the advantages of the parliamentary form of government?
1. It provides continuity of policy and is more efficient.
2. The executive remains responsible to the legislature.
3. The head of the government cannot be changed without an election
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 1 and 3
(d) 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 70, 11 December
5. Which of the following is/are the malarial parasites?
1. Plasmodium vivax
2. Plasmodium ovale
3. Plasmodium knowlesi
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
6. Consider the following statements regarding the Seventh Schedule of the Indian Constitution.
1. The seventh schedule under Article 246 of the constitution deals with the division of powers between the union and the states.
2. It contains three lists- Union List, State List and Concurrent List.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here
7. Which of the following statement(s) is/are correct about the Cryogenic Technology?
1. It involves the use of rocket propellants at extremely low temperatures.
2. Specific impulse achievable with cryogenic propellants are much higher compared to earth storable liquid and solid propellants, giving it a substantial payload advantage.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 69, 10 December
8. Consider the following statements regarding Indian history of art and culture.
1. In Ajanta a grand image of Buddha’s Mahaparinirvana with numerous celestial musicians above and the sorrowful figures of his followers below.
2. In Mount Abu a huge image of Varaha Avatar (boar incarnation) of Vishnu, as he rescues Goddess Earth from the deep and chaotic waters, sculpted on the rock.
3. In Mamallapuram, “Arjuna’s Penance” /”Descent of Ganga” sculpted on the surface of huge boulders.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 67, 8 December
9. Which of the following statement(s) is/are correct about Drought?
1. The yearly average of drought-affected districts increased 13 times after 2005.
2. Drought-affected district hotspots of India in the last decade were Ahmednagar, Aurangabad (both Maharashtra), Anantapur, Chittoor (both Andhra Pradesh), Bagalkot, Bijapur, Chikkaballapur, Gulbarga, and Hassan (all Karnataka).
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
10. Consider the following statements regarding the Delimitation Commission.
1. The Delimitation Commission is appointed by the President of India and works in collaboration with the Election Commission of India.
2. Delimitation Commissions have been set up four times — 1952, 1963, 1973 and 2002 under the Acts of 1952, 1962, 1972 and 2002.
3. The Delimitation Commission in India is a high power body whose orders have the force of law and cannot be called in question before any court.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(d), 2(a), 3(a), 4(b), 5(d), 6(c) 7(c), 8(c), 9(c), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 14 December, 2020

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD