IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 71, 12 December

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding Aurora.
1. An Aurora is a display of light in the sky predominantly seen in the high latitude regions (Arctic and Antarctic).
2. It is also known as a Polar light.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which of the following statements is/are correct about Anthrax?
1. Is a disease caused by Bacillus anthracis, a spore-forming bacteria.
2. It does not spread directly from one infected animal or person to another; it is spread by spores. These spores can be transported by clothing or shoes.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
3. Consider the following statements with context to the cultural history of India.
1. In the making of Buland Darwaza and Khankah at Fatehpur Sikri white marble was used.
2. In the making of Bara Imambara and Rumi Darwaza at Lucknow red sandstone and marble were used.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 70, 11 December
4. Recently, the World Health Organization’s (WHO) released the 2019 Global Health Estimates. Consider the following statements.
1. The new data of Global Health Estimates cover the period from 2005 to 2019.
2. The WHO Global Health Estimates provide a comprehensive and comparable assessment of mortality and loss of health due to diseases and injuries for all regions of the world.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
5. Consider the following statements regarding Atmanirbhar Bharat Rojgar Yojana (ABRY).
1. Under this, Government of India will provide subsidy for two years in respect of new employees engaged on or after 1st October, 2020 and up to 30th June, 2021.
2. Government will pay both 12% employees’ contribution and 12% employers’ contribution i.e. 24% of wages towards EPF in respect of new employees in establishments employing upto 1000 employees for two years.
3. Government will pay only employees’ share of EPF contribution i.e. 12% of wages in respect of new employees in establishments employing more than 1000 employee for two years.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 69, 10 December
6. Which of the following are not necessarily the consequences of the proclamation of the President’s rule in a State?
1. Dissolution of the State Legislative Assembly
2. Dissolution of the local bodies
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
7. Consider the following statements.
1. Sarvastivadin held that the constituents of phenomena were not wholly momentary, but existed forever in a latent form.
2. Sautrantika and Sammitiya were the sects of Jainism.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here
8. Consider the following statements regarding ‘Jagananna Jeeva Kranthi’ scheme.
1. It was launched by the Andhra Pradesh government.
2. Under this scheme 2.49 lakh sheep and goats will be distributed to women in a phased manner at a cost of ₹1,869 crore.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 67, 8 December
9. Which of the following statement(s) is/are correct about Hanukkah?
1. It is a Jewish festival commemorating the rededication of the Second Temple in Jerusalem at the time of the Maccabean Revolt against the Seleucid Empire.
2. It is also known as the Festival of Lights.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
10. Consider the following statements regarding Ischaemum janarthanamii.
1. It is a novel species of Muraingrass identified by scientists in the plateaus of Western Ghats of Goa.
2. The species was named Ischaemumjanarthanamiiin honour of Prof. M. K. Janarthanam, Professor of Botany, Goa University
3. It grows on low altitude lateritic plateaus in the outskirts of Bhagwan Mahavir National Park, Goa.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(c), 2(c), 3(a), 4(b), 5(d), 6(c), 7(a), 8(c), 9(c), 10(c)

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD