IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 70, 11 December

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following pairs and choose correct option:

              Glacier     River
1 Bandarpunch Yamuna
2 Bara Shigri Chenab
3 Milam Mandakini
4 Siachen Nubra
5 Zemu Manas

Options:
(a) 1, 2 and 4
(b) 1, 3 and 4
(c) 2 and 5
(d) 3 and 5

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. What is common to the places known as Aliyar, Isapur and Kangsabati?
(a) Recently discovered uranium deposits
(b) Tropical rain forests
(c) Underground cave systems
(d) Water reservoirs
3. Consider the following statement and choose the correct one:
1. The Union Cabinet approved the launch of Atma Nirbhar Bharat Rozgar Yojana.
2. Under the scheme the government will provide employees provident fund contribution two firms hiring additional work force.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 69, 10 December
4. Which of the following state government has recently issued an order to the mother’s cooperation committee to monitor services delivered at Anganwadi or Day Care Centre?
(a) Uttar Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Chhattisgarh
(d) Uttarakhand
5. Reserve Bank of India has been cancelled the licence of which of the following banks?
(a) Jandhan Bank
(b) Maharashtra Cooperation Bank
(c) Karad JanataSahakari Bank
(d) Bandhan Bank

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 68, 9 December
6. Which date is observed by the United Nations as the International Day of commemoration and dignity of victims of the crime of genocide and of the prevention of this crime?
(a) 6 December
(b) 7 December
(c) 8 December
(d) 9 December

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here
7. Consider the following statements regarding ATP tournament:
1. Daniil Medvedev defeated Dominic Thiem to win the ATP tournament 2020.
2. The tournament was held in London.
3. The ATP tournament is the second highest tier of men’s Tennis Tournament after the Grand Slam.
4. The tournament was first held in 1970.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 and 4 only
(c) 1, 2, and 4 only
(d) 1, 2, 3, and 4

Know about the Council of Minister: Click Here
8. Consider the following statements:
1. Government of India has signed the Memorandum of Understanding with Luxembourg.
2. It was signed between SEBI (Securities and Exchange Board of India) and Commission de Surveillance du Secteur Financier (CSSF) of Luxembourg.
3. The MoU will help the CSSF to enhance its supervisory functions and enable effective enforcement of laws.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2, and only
(d) 1, 2, and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 67, 8 December
9. The Indian Railways is to use LiDAR technique to conduct ground survey for-
(a) New Delhi-Agra Rail Corridor
(b) Delhi-Varanasi High Speed Rail Corridor
(c) Varanasi-Ahmedabad High Speed Rail Corridor
(d)Shivaji Terminal-Goa
10. Which of the following countries has imposed ‘millionaire tax’ on about 12,000 of the country’s richest people to fund coronavirus countermeasures?
(a) Argentina
(b) US
(c) Britain
(d) Canada
Ans: 1 (a), 2 (d), 3 (c), 4 (b), 5 (c), 6 (d), 7 (d), 8 (a), 9 (b), 10 (a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 11 December, 2020

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD